Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Betere wereld 30 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Halen we straks energie uit de weg? Route 66 krijgt een duurzame make-over

Route 66 – de bekende highway in de VS – wordt waarschijnlijk de eerste autoweg met zonnepanelen. Want waarom zouden we nog rijden op asfalt als we de weg ook kunnen gebruiken om zonne-energie te genereren? Zonnepanelen leveren schone energie op en dragen hiermee bij aan een beter milieu. Steeds meer mensen kiezen er voor om zonnepanelen op hun dak te plaatsen.

Maar omdat de vraag naar energie zo hoog is, wordt er gezocht naar meer plekken waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Zonnepalen op wegen zouden een uitkomst kunnen bieden.

Solar Roadways

De zonnepanelen voor op de weg worden ontwikkeld door Solar Roadways, een project van het Amerikaanse echtpaar Scott en Julie Brusaw. Om het project te kunnen realiseren hebben ze in 2014 meer dan twee miljoen dollar ingezameld via crowdfunding.

Hoe voedselresten kunnen worden omgezet in groene energie

Het echtpaar hoopt alle wegen en parkeerplaatsen in Amerika te kunnen voorzien van zonnepanelen en zo meer dan drie keer het energieverbruik van Amerika uit 2009 te genereren. Waarschijnlijk kunnen de zonnepanelen tegen het einde van het jaar op de highway geïnstalleerd worden.

Veiligheid

De Solar Roadways worden bedekt met een stevige laag glas. Doordat het glas is voorzien van ribbels, is de weg niet glad en dus niet onveilig. Daarnaast worden de wegen voorzien van ledlampen die verkeerssignalen kunnen aangeven.

Hierdoor worden verkeersborden overbodig en kunnen weggebruikers direct op de hoogte worden gesteld van een wijziging van de verkeerssituatie.

Nederland

In 2014 werd de innovatie al geïntroduceerd in Nederland onder naam SolaRoad. In Krommenie werden er zonnepanelen geïntegreerd in een fietspad van 73 meter lang. Het fietspad bestaat uit centimeterdik veiligheidsglas, met hieronder zonnepanelen.

De energie die het fietspad genereert, kan gebruikt worden voor straatverlichting, stoplichten en overige bewegwijzering. Op dit moment bevindt het fietspad zich nog in een testperiode.

Deze romantische woonboot is helemaal voorzien van groene energie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Halen we straks energie uit de weg? Route 66 krijgt een duurzame make-over
Sluiten