Haatcampagnes en corruptie: is dit het nieuwe ‘normaal’?

Wellicht zijn het de zwangerschapshormonen die hier de overhand krijgen, maar naarmate de uitgerekende datum in rap tempo dichterbij komt twijfel ik of de keus om onze zoon in Amerika geboren te laten worden nu wel verstandig was. In wat voor land groeit hij straks op?

Afgelopen week moest ik het even een beetje rustig aan doen. Voor deze nieuwsjunk een uitgelezen kans om alle nieuwszenders, kranten en nieuwsbrieven weer eens intensief te volgen. Dat is op dit moment nauwelijks meer te doen: het is echt heel erg mis in Amerika.

Amy Siskind, een Amerikaanse activiste en journalist, houdt sinds het aantreden van Trump een wekelijkse lijst bij van droge nieuwsfeiten over ontwikkelingen die in een democratische rechtstaat absoluut niet normaal zijn. Die nieuwsfeiten gaan over corruptie, over wetten die de overheid overtreedt, over de rechten van minderheden die worden uitgehold, over de Twitter-tirades van Trump…

De achterliggende gedachte is dat de afbreuk van democratische instellingen en de ontwikkeling van een autoritair regime geleidelijk gaat, waardoor je in de waan van de dag niet goed in de gaten hebt hoeveel abnormale dingen je eigenlijk als ‘normaal’ gaat ervaren. De lijst van deze week bevat 130 items. Als je het allemaal onder elkaar ziet staan, dan schrik je je echt kapot.

De meeste nieuwszenders kunnen het tempo trouwens ook niet bijbenen. Die geven inmiddels openlijk toe dat ze van gekheid niet meer weten welke verhalen ze wel en welke ze niet moeten uitzenden. Belangrijke details gaan verloren, misstanden blijven onbenoemd. Het gevolg is dat de maatschappelijke verontwaardiging inmiddels ook een stuk is getemperd.

Dit is – kennelijk – het ‘nieuwe normaal’

Het meest opmerkelijke nieuws was deze week misschien nog wel het betoog dat de Republikeinse senator Jeff Flake hield. Hij kondigde aan dat hij afziet van herverkiezing omdat hij zich niet langer kan verenigen met het absurde gedrag van President Trump en zijn gevolg. Daarnaast weigert hij om een (extreem rechtse) haatcampagne te voeren, hetgeen hij in zijn thuisstaat Arizona nodig acht om een verkiezing te kunnen winnen.

Flake verzette zich ook expliciet tegen het gebrek aan moreel leiderschap en de situatie dat gebeurtenissen en gedragingen die we onder normale omstandigheden als idioot zouden beschouwen, nu ineens als het ‘nieuwe normaal’ zijn gaan zien. De speech is de moeite van het bekijken waard.

Eerder op de dag sprak Republikeins zwaargewicht Bob Corker zich ook genadeloos uit, toen hij aangaf dat hij Trump een groot gevaar voor de nationale veiligheid achtte. Het Witte Huis duidt hij inmiddels steevast aan als The Adult Daycare Center.

Kun je het je voorstellen, dat de eigen partij-coryfeeën zo over hun partijleider spreken?

Ondertussen worden er op de televisie continu spotjes uitgezonden van miljardair Ton Steyner, die de Amerikaanse bevolking er in een emotioneel betoog aan herinnert dat Republikeinen in het verleden presidenten hebben afgezet voor een fractie van wat er nu allemaal aan de hand is.

Het wordt hier allemaal gelaten ontvangen. Vermoeid en verslagen. Laten we ons maar gewoon op de nieuwe belastingwet richten, is het devies.

American Dream

Ooit hoorde ik Eva Jinek ergens zeggen dat het een voorrecht is om een Amerikaans paspoort te hebben. Miljoenen mensen trotseren oorlog, vervolging en armoede en hebben er alles voor over om er één te bemachtigen. Zodat ze een kans krijgen om hun American Dream te realiseren. Ik vond het een mooie gedachte.

Inmiddels nemen de twijfels toe: het gaat echt jaren duren voordat de maatschappelijke schade die nu wordt aangericht weer hersteld is. Tegelijkertijd weet ik dat er voor mij geen weg meer terug is.

Soms lig ik daar wakker van. Mijn broer, die met vrouw en twee Nederlands-Amerikaanse kindjes in Californië woont, bood uiteindelijk de oplossing. Hij zei:”Fem, je moet het gewoon zo zien. We are Making America Great Again … one Dutch baby at a time.”

Laat ik me daar dan maar aan vasthouden.

Sinds de verkiezing van Trump staat Amerika op zijn kop. Hoe heeft dat zover kunnen komen? En, hoe is het om temidden van dat tumult, een nieuw leven op te bouwen? Femke (37) woont sinds 11 September 2016 met haar man, Wilko (39), in Houston, Texas. In deze serie neemt zij ons mee.

Volg Femke nu op Twitter en Instagram: @femkology. Zie ook: www.femkology.com

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Haatcampagnes en corruptie: is dit het nieuwe ‘normaal’?
Sluiten