Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 13 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Haast, haast, haast. Wat heeft haast met gulzigheid te maken?

‘S ochtends uit bed springen, richting de douche sprinten, onder de douche snel bedenken wat ik vandaag ook alweer aan moet trekken, in een handdoek gewikkeld nog snel een werkmailtje beantwoorden, aankleden en dan oh ja, iets eten. Al fietsend een banaan naar binnenwerken. En dan ben ik op kantoor, werk ik, snel boodschappen doen en dan door de naar de volgende afspraak. Om 11 uur uitgeteld op bed liggen en met lichte stress mijn ogen dicht om morgen de dag weer zo te beginnen. Zo ziet mijn leven er van maandag tot en met vrijdag ongeveer uit. Op vrijdagavond ga ik borrelen met collega’s of vrienden om vervolgens zaterdag brak de dag door te brengen. Zaterdagavond doe ik het lichtjes over, om vervolgens op zondag in blinde paniek wasjes te draaien, huis schoon te maken, een freelanceklus af te tikken en nog een koffietje hier en een familiebezoekje daar. Waarom heb ik constant haast en waarom lijkt het alsof ik alles in een versnelde vaart wil doen?

Vinden we het lekker om gehaast te leven? Geeft dat echt voldoening of racen we op deze manier door de dagen heen zodat we sneller bij de dood zijn? Lijkt me niet helemaal de bedoeling. Volgens Leo Babauta heeft het te maken met gulzigheid. Gulzigheid van de geest en ons brein. Het is alsof we iets vinden waar we een kick van krijgen en daar per se meer van willen.

Een paar voorbeelden:

Taken doen

Hoe lekker is het om een to-do-lijst samen te stellen om deze vervolgens één voor één af te werken? Wow, 15 taakjes gedaan! Dan kunnen er nog wel vijf bij, dat voelt namelijk wel lekker. Ruimt zo lekker op he? En geeft je een productief gevoel. Maar het lukt je nooit om dit tempo vol te houden.

Bijleren

Als je een gesprek met iemand voert, en je merkt dat je niet zoveel van het onderwerp afweet, voelt dat niet fijn. Dus ga je thuis ‘s avonds achter de laptop zitten om meer over het onderwerp te lezen. Wat zei Alain de Botton ook alweer over de romantiek? En waar baseert hij zijn gedachtegoed op? Vervolgens zit je de hele avond als een malle te Googlen om nog meer informatie te vergaren. Daarna koop je nog een paar boeken over het onderwerp, waar je stiekem totaal geen tijd om te lezen voor hebt, waardoor je het gevoel krijgt dat je gehaast de informatie naar binnen moet werken.

Reizen

Op vakantie gaan vergt altijd wat organisatietalent. Welke restaurantjes en koffietentjes wil je bezoeken, historische gebouwen wil je zien en winkels wil je ontdekken? Je kunt niet een hele stad in één weekend zien, maar toch probeer je het. Waardoor je gehaast van ontbijt, naar koffie, naar lunch, naar borrel, naar diner racet.

Op deze manier pak je alles met zoveel mogelijk gulzigheid aan. En waar leidt dat dan naar? Naar een gehaast en vluchtig leven. Als je op deze manier blijft leven zal je nooit tevreden zijn met wat je hebt. Het begint dus bij het accepteren dat je niet álles kunt doen en ook helemaal niet moet willen doen. Kun je niet beter selectief met je leven omgaan? Prioriteiten stellen en daar optimaal van genieten, in plaats van alles half doen? Door niet altijd op zoek te zijn naar meer bijzondere momenten of ervaringen, kun je van het moment of de ervaring waar je NU mee bezig bent veel bewuster genieten.

Koop dus dat ene boek over Alain de Botton, neem de tijd om ‘m uit te lezen, en dan pas zoek je een nieuw onderwerp om je vraatzucht naar kennis te stillen.

Meer lezen

Waarom je net zo stressbestendig als een goudvis bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Haast, haast, haast. Wat heeft haast met gulzigheid te maken?
Sluiten