Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mind 13 mei 2020

Waarom guilty pleasures helemaal niet bestaan

Monster Munch (ja, die chips in de vorm van spookjes) kopen bij een dipje, Vlaamse realityseries bingen en hardlopen op Rihanna: in de context van guilty pleasures pleit ik 3 keer schuldig. Toch is het nogal vreemd om te bedenken dat je je voor dingen die je plezier geven, schuldig zou moeten voelen.

Vind je dat zelf ook niet gek, als je er zo over nadenkt? Daarom houden we een pleidooi waarom ‘guilty’ pleasures helemaal niet bestaan.

Wat zijn guilty pleasures eigenlijk?

Het is interessant om na te gaan hoe guilty pleasures in de wetenschap worden gedefinieerd. Onderzoekster Sami Schalk omschrijft het fenomeen als volgt:

‘Een guilty pleasure is iets waar we plezier aan beleven, maar waarvan we weten dat we het eigenlijk niet leuk horen te vinden of dat het iets is dat een negatief kantje van onszelf laat zien’.

Lees ook: De psychologie achter waarom we van extréém foute films houden

Dat heeft te maken met het feit dat de activiteit in kwestie geassocieerd wordt met een bepaalde identiteit waar we op neerkijken en waar we onszelf dus niet meer willen associeren.

Want is het niet veel cooler om te zeggen dat je gisteren naar een interessante docu hebt gekeken, in plaats van dat je voor de zesde keer Fifty Shades of Grey hebt gebinged?

Dat heeft alles te maken met de identiteit die je jezelf wil geven: zodra je denkt dat iets niet cool genoeg is voor je imago, categoriseren we iets onder de term guilty pleasure.

Weg met dat schuldgevoel

Toch is de term guilty pleasures nogal ongelukkig gekozen. Het impliceert namelijk dat we ons schuldig moeten voelen over iets wat ons plezier geeft.

Eigenlijk klinkt dat toch heel gek? Sterker nog: dat ís ook gewoon gek, want guilty pleasures hebben zoveel voordelen dat je je er eigenlijk helemaal niet schuldig om zou mogen voelen.

Zo gelden guilty pleasures vaak als manier om stress te ontladen en om de hersenen even een break te geven. Want wat is er immers meer brainless dan naar een slecht geacteerde, voorspelbare realitysoap te kijken? Juist ja. En zeker in tijden waarin we altijd ‘aan’ staan is die vorm van ontspanning van cruciaal belang.

Daarnaast zijn guilty pleasures ook vaak een manier om ons te verbinden met anderen. Hoe heerlijk is het inderdaad niet om met vrienden luidkeels mee te zingen op foute R&B of samen te speculeren over de intriges in Amerikaanse soaps? Dit soort verbinding met anderen is een buffer voor stress en mag niet onderschat worden.

Must read: 8 dingen waar je je nóóit schuldig over hoeft te voelen

Laten we het houden op pleasures

Kortom: laten we ons vooral niet meer schuldig voelen om guilty pleasures en het gewoon houden op ‘pleasures’. Dit soort dingen maken je immers veerkrachtiger voor stress en bieden een welverdiende ontspanning.

Tot slot: als je zelfs niet eerlijk kan zijn over de series waar je graag naar kijkt, over wat dan wel? Wat ons betreft mag dat woordje ‘guilty’ voor eens en voor altijd worden geschrapt.

Meer over plezier en geluk vinden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom guilty pleasures helemaal niet bestaan
Sluiten