Guilt-free shoppen? Dit zijn de mooiste duurzame merken volgens Studio Jux

Jitske Lundgren en Carlien Helmink richtten in 2008 het duurzame modelabel Studio Jux op. Vorige maand openden de dames hun eerste winkel in Amsterdam, waar ze naast eigen ontwerpen hun favoriete ‘guilt-free goods’ van meer dan 25 merken verkopen. We spraken Carlien over het belang van duurzame keuzes: “Hoe kan je een jurk met trots dragen als je weet dat deze ten koste van de boer, de kleermaker en het milieu gemaakt is?”

“Jitske en ik houden allebei van mode en design. Maar we weten ook hoe lelijk de ‘achterkant’ van de mode-industrie in elkaar zit,” vertelt Carlien. “Jitske zag in India eens een man die in een verfbad stoffen stond te verven. Zijn huid was net zo paars als de stof… In lageloonlanden werkt een groot aantal mensen onder erbarmelijke omstandigheden zonder gepaste beloning. We besloten dat het anders moest en richtten in 2008 onze eigen fabriek op in Nepal.”

Voor de winkel selecteerden Jitske en Carlien hun favoriete ‘guilt-free goods’ van meer dan 25 merken. Filosofie van Studio Jux is dat mode plezier moet opleveren (jux is Duits voor ‘plezier hebben’), niet alleen voor de consument maar ook voor de ontwerper, de kleermaker én het milieu. “Duurzaamheid is belangrijk voor ons omdat we nogal gevoelig zijn voor onrecht. Hoe kan je een jurk met trots dragen als je weet dat deze ten koste van de boer, de kleermaker en het milieu gemaakt is?” vindt Carlien. “We selecteren de merken in de winkel op basis van design, de hoogwaardige kwaliteit, een betaalbare en eerlijke prijs en het duurzame DNA van het merk. In de winkel vind je ‘paspoorten’ van alle merken. Je kunt daarop lezen hoe en waarvan je jurk, schoenen of jas zijn geproduceerd.”

[source id=”attachment_11265″ align=”center”][/source]

Tweedehands, biologisch, vegan of 100% natuurlijk

In de verbouwde garage van 175 vierkante meter aan de Ceintuurbaan in Amsterdam verkopen ze bijna alles; van schoenen tot biologische wijn tot woonaccessoires, om het zo makkelijk mogelijk te maken duurzaam te leven. “Wat we vooral willen laten zien, is dat het heel leuk is om duurzame en eerlijke keuzes te maken. Je hoeft daarbij helemaal niet in te leveren op design en kwaliteit.”

Hoe je zelf kunt beginnen met het creëren van een duurzaam badkamerkastje en sustainable garderobe? “Neem jezelf voor dat je eerstvolgende aankoop een duurzame is,” zegt Carlien. “Dit kan op allerlei manieren; koop tweedehands, koop biologisch, vegan of 100% natuurlijk. En wees daarin niet te kritisch; het gaat erom dat het één van deze dingen is, niet alles tegelijk. En het allerbelangrijkste is; zorg ervoor dat het er goed uit ziet! Dan scoor je complimenten en voel je je er echt goed bij.”

Speciaal voor Bedrock maakte Studio Jux een selectie van de mooiste duurzame fashion- en beautymerken die je in hun winkel én online kunt vinden.

 • CUS
  “Dit jonge en stijlvolle label wordt geproduceerd in Barcelona. De collectie, ze produceren uitsluitend voor vrouwen, is heel verfijnd en zo mooi. CUS gebruikt innovatieve milieuvriendelijke stoffen van planten of gerecycled afval. Ook superleuk: voor de productie van hun collectie werken ze samen met sociale projecten in Barcelona.”
 • Kings of Indigo
  “Nederlanders bezitten gemiddeld 5.4 spijkerbroeken. En we zijn natuurlijk ook altijd op zoek naar dat ene perfecte exemplaar. Bij Kings of Indigo (K.O.I.) hebben ze het helemaal begrepen. De kwaliteit en pasvorm van hun collectie is fantastisch, voor mannen en vrouwen. De broeken worden zo veel mogelijk gemaakt van gerecyclede garen en de verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar.”
 • Werner
  “De afgelopen jaren ontdekten we dat het best ingewikkeld is om mooi ontworpen schoenen te vinden, die ook nog eens eerlijk zijn geproduceerd. Het familiebedrijf dat de Werner-collectie met de hand maakt in Duitsland biedt uitkomst. De wedges en veterschoenen worden gemaakt van natuurlijk gelooid leer, afkomstig van Duitse biologische koeien die een mooi leven hebben gehad.”
 • Meraki
  “De producten van dit Deense huidverzorging- en lifestyle-merk zijn vrij van parabenen, kleurstoffen en andere onnodige toevoegingen. Er zitten alleen maar 100% biologische essentiële oliën in en we worden blij van de verpakkingen. Die zien er niet alleen prachtig uit, maar worden ook nog eens gemaakt van gerecycled plastic en glas.”
 • Nailmatic
  “De Nailmatic nagellak-collectie is vrij van gifstoffen en bevat geen schadelijke stoffen die je wel vindt in reguliere nagellak. Je kunt dus prima toegeven aan die nagellak-verslaving.”
 • Esse
  “De huidverzorgingsproducten van Esse zitten bomvol stoffen uit plantaardige of microbiële bronnen. De gecertificeerde biologische extracten en oliën zijn afkomstig uit landen zoals Kenia, Malawi, Zuid Afrika, Mozambique en Namibië. Lokale gemeenschappen oogsten de Afrikaanse planten op duurzame wijze en uitsluitend onder fair trade-omstandigheden. Esse verkopen we zelf niet, want deze producten zijn te koop bij salons, maar we gebruiken het wel graag.”

[source id=”attachment_11267″ align=”center”][/source]

Je vindt studio JUX + co. op de Ceintuurbaan 252 in Amsterdam. Info en openingstijden vind je op Studiojux.com.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Guilt-free shoppen? Dit zijn de mooiste duurzame merken volgens Studio Jux
Sluiten