Grote ambities bij de Voedseltop: Nederland moet koploper zijn in veilige, gezonde en duurzame voeding

Op donderdag 26 januari kwam de Nationale Voedseltop bijeen in Den Haag. De conclusie van de dag? Nederland moet over 5 à 10 jaar koploper van de wereld zijn in veilige, gezonde en duurzame voeding.

Meer dan 150 invloedrijke beslissers uit de Nederlandse voedselwereld kwamen in Den Haag bijeen om samen met de overheid te praten over het voedselbeleid van de toekomst. Vertegenwoordigers van onder andere supermarkten, horecazaken, zorginstellingen en de landbouw presenteerden hier hun ambities voor de komende jaren.

De ambities

Over één ding waren de vertegenwoordigers het allemaal eens: het moet voor de consument makkelijker worden om lekker en gezond te eten. Dit betekent dat op alle mogelijke plekken gezond en duurzaam voedsel moet worden aangeboden. Geen snackautomaten vol chocoladerepen en roze koeken meer, maar bijvoorbeeld meer groenten en fruit. Daarnaast is er de ambitie om voedsel te produceren met een zo laag mogelijke uitstoot van broeikasgassen en met het laagste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica.

Hoe consumenten volgens de Voedseltop zelf gezondere keuzes kunnen maken? Door heldere informatie te geven over de keuzes die veilig, gezond en duurzaam zijn. Een app van het Voedingscentrum – waarmee we kunnen zien wat er in een product zit – moet hierbij gaan helpen.

Kritische reacties

Niet alle reacties op de bijeenkomst van de Voedseltop zijn positief. Zo meldt de Volkskrant dat organisaties met een kritische blik op de voedselsector (Milieudefensie, Foodwatch en Wakker Dier) niet aan het woord kwamen. Ook werden er niet echt concrete uitspraken gedaan over hoe de Voedseltop zijn ambities gaat waar maken.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Grote ambities bij de Voedseltop: Nederland moet koploper zijn in veilige, gezonde en duurzame voeding
Sluiten