Kim van den Oord
Kim van den Oord Betere wereld 19 aug 2020
Leestijd: 6 minuten

Groente(resten) over? Met deze 7 handige trucs gooi je nooit meer iets weg

Een restje rucola hier, wat aardappelschillen daar: tijdens het koken kan het aanrecht vaak binnen no time overvol raken met afval en etensresten. En waar deze overgebleven groenterestjes dan vaak belanden? Juist, in de prullenbak. Zonde, want het groenteafval dat overblijft, is vaak nog op heel veel manieren te gebruiken en kan je heel makkelijk een tweede leven geven. Daarom: 7 manieren waarmee je bijna volledig zero-waste kan koken.

Zit je nog met overblijfselen na het bakken, snijden of raspen? Door je fruit- en groenteafval op een handige manier te hergebruiken voorkom je voedselverspilling en kan je ook nog eens geld besparen. Win-win dus!

Voedselverspilling

In Nederland verspilden we in 2019 gemiddeld ruim 34 kilo eten per persoon per jaar aan vast voedsel. Dat is nog steeds (veel te) veel, maar dit aantal is wel gedaald ten opzichte van de jaren ervoor. Zo verspilden we in 2016 nog ruim 41 kilo per persoon en in 2010 zelfs 48 kilo.

Dit vind je vast ook interessant: 7 feitjes over voedselverspilling die je nog niet kende

We gaan dus langzaam aan de goede kant op. Maar als je je bedenkt dat nog steeds 1 op de 9 mensen wereldwijd honger lijdt, kan het aanpakken van voedselverspilling wat ons betreft nog een heel stuk sneller en beter. Hoe? Met deze 7 handige tips over wat je kan doen met je overgebleven groente(resten):

Maak een extract

In het artikel over handige kitchen hacks schreven we al eerder over inleggen: door een vloeistof toe te voegen aan fruit(schillen) kan je ze langer bewaren. Daarnaast voorkomt dit ook dat je onnodig eten weggooit. En dat geldt precies zo voor het maken van een extract.

Door alcohol (bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid wodka) toe te voegen aan sinaasappel- of citroenschillen kan je heel gemakkelijk een extract maken. Bewaar het flesje met de schillen op een donkere plek en schud het regelmatig. Na ongeveer 4 weken is je extract klaar en kan je het gebruiken als een extra smaakstof aan baksels, door je drankje of in een salade.

Lees ook: Dit zijn de beste anti-voedselverspilling apps

Tip: is het flesje leeg en blijf je achter met de schillen? Deze ingelegde fruitschillen kan je weer gebruiken als decoratie op je baksel. Hak de schil zeer fijn en versier daarmee een cake.

Zelf bouillon of soep maken

Om een lekker soepje of een goede bouillon te maken, heb je echt niet de beste en mooiste groenten nodig. Wat schillen, een stengel of andere restjes werken hier namelijk ook heel erg goed voor en dit zijn ook nog eens echte smaakmakers.

Als je iedere keer na het koken je overgebleven groenterestjes in een bewaart in de vriezer, heb je binnen de kortste keren genoeg opgespaard zodat je aan de slag kan gaan met je eigen groentebouillon. In het artikel dat we eerder schreven over groentebouillon maken lees je stap voor stap hoe je dit kan doen.

Nieuwe groente maken

Heb je restjes groente over die je normaal gesproken weg zou gooien? Geef ze dan een tweede leven door er nieuwe groente uit te laten groeien. Door groenterestjes te bewaren en in het water of in de grond te zetten, kan jij heel makkelijk zelf nieuwe groente kweken.

Dit kan je doen met (groene) kruiden, aardappelen, knoflook en eigenlijk alle groente waar zaadjes of wortels aan zitten. De gemakkelijkste groente om opnieuw te laten groeien is voor ons toch wel prei: hiervoor snijd je simpelweg een stukje van de onderkant en dit plaats je in een kom met een laagje water op de bodem.

Zorg dat het kommetje voldoende daglicht krijgt en laat het zo een week staan. Na een week zijn de bladeren dikker en kun je het geheel verpotten in aarde zodat de groenten verder kunnen groeien.

Groei een plant

Als je bent begonnen met het zelf kweken van nieuwe groenten uit oude restjes, dan zal je zien dat het niet alleen een lekker, maar ook een mooi resultaat op kan leveren. Uit sommige zaden en pitten kan namelijk ook nog eens een heuse nieuwe plant ontstaan, die je ook heel goed als decoratie kan gebruiken.

Een mooi voorbeeld is de pit van een avocado: eetbare avocado’s zal de plant niet zo snel geven, maar als je de pit in wat water zet groeit er een plant uit die je interieur wel heel leuk kan opleuken. Op Roomed kan je lezen hoe zo’n avocadoboom heel gemakkelijk thuis kan groeien.

Verwerk de zaden in je eten

We blijven nog even hangen bij de zaden en pitten, want je kan hier nog zo veel meer mee doen! Sommige zaden zijn namelijk eetbaar en heel erg lekker door een salade of gewoon te eten als gezond snackje tussendoor.

Lees ook: Gezond snacken? 6 x gezonde tussendoortjes (met superfoods)

Neem bijvoorbeeld de zaden van een pompoen, deze hoeven echt niet weggegooid te worden maar kan je door ze te roosteren nog heel goed opeten. Door te experimenteren met verschillende kruiden en olies kan je ze eventueel nog zoeten of juist zout maken voor een lekkere bite. Je leest over verschillende kruidencombinaties voor pompoenpitten op onze culinaire zusje Culy.nl.

Zelfgemaakte kleurstof

Je groente- en fruitschillen kan je ook gebruiken om zelf een natuurlijke kleurstof te maken die je weer kan gebruiken om je baksels (fondant en marsepein) een leuk kleurtje te geven.

Felgekleurde groente en fruit (denk aan wortels, bieten, citroenen, aardbeien, frambozen of bessen) zijn geschikt om als kleurstof te gebruiken. Pureer ze en voeg het dan toe aan bijvoorbeeld een beslag of ander deeg of vries ze in en vermaal het ingevroren fruit tot een poedertje.

Zowel de vloeibare als de poedervariant zijn geschikt om mee te koken en bakken, maar zijn ook geschikt om bijvoorbeeld (paas)eieren mee te beschilderen of zelfs kleding mee te verven.

Smoothie
Bron: Culy.nl Culy

Verwerk het tot een smoothie

Bij Bedrock zijn we gek op smoothies en niet alleen omdat je hierbij snel je vitamientjes binnenkrijgt en er altijd wel een combinatie bij zit die je lekker vindt. Maar ook omdat dit een hele toegankelijke manier is om voedselverspilling tegen te gaan.

In een smoothie kan namelijk niet alleen overrijp fruit en overgebleven groente stoppen, maar kan je ook nog eens bijna alle onderdelen van het product kwijt. Er zijn namelijk veel fruitsoorten waarvan je de schil misschien niet zo lekker vindt om los te eten, maar die wel heel goed te verwerken zijn in een smoothie doordat hij zo fijn wordt gemaakt.

Meer lezen over voedselverspilling?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️