Vega Vrijdag: broodjes met groentecurry (een soort van groenteburger!)

Eet je vega(n) en wil je een groenteburger maken, maar ben je een beetje uitgekeken op de standaard variant? Probeer deze variant van zusje Culy dan eens. Zij vullen hun broodjes in dit recept niet met een burger, maar met een dikke groentecurry, op z’n Indiaas.

Make it vegan! Dit recept is niet alleen lekker en origineel, je maakt het ook heel makkelijk vegan. Dat doe je door te kiezen voor vegan broodjes (in sommige zachte broodjes zit melk, dus check dit even) en voor plantaardige boter.

broodjes met groentecurry
Bron: Culy

Benodigdheden voor 4 tot 8 personen:

  • 8 kleine, zachte ronde broodjes (liefst brioche)
  • 130 gram bloemkool
  • 70 gram doperwten
  • 2 grote aardappels
  • 2 grote tomaten, in blokjes
  • 1 groene chili, in dunne ringetjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3/4 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderzaad, gemalen
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • Snufje zout
  • Bosje verse koriander, fijngehakt
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • Beetje zoute boter
  • 1 limoen, in partjes

Groenteburger maken

Begin met het koken van de aardappels. Daar heeft Indian-Ish ook een supertruc voor: prik de aardappels aan beide kanten 5 keer in met een vork. Doe ze in een hittebestendige kom met een laagje water. Verwarm ze 5 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Draai ze om en verwarm ze nog eens vijf minuten. Laat ze daarna afkoelen tot ze handzaam zijn en pel de aardappels.

Doe de bloemkool en de doperwten in een kleine pan met kokend water, leg er een deksel op en laat ze in 7 tot 10 minuten koken (of tot ze gaar zijn).

Giet ze af, doe ze terug in de pan en prak ze licht met een pureestamper of een vork. Maak geen fijne puree, maar zorg dat je nog wat grove stukjes ziet.

Prak ook de gekookte aardappels met de pureestamper of vork.

Verwarm de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de kurkuma, korianderzaad, chilipoeder en tomaten toe. Bak 3 tot 4 minuten, tot de tomaten zacht zijn.

Zet het vuur laag en voeg de groene chili en twee eetlepels water toe. Laat nog 4 minuten sudderen en plet de tomaten ondertussen een beetje met een houten lepel om een grove saus te creëren.

Voeg de geprakte groenten en aardappels toe aan de pan. Doe ook het zout erbij en 60 ml water. Laat op medium tot laag vuur garen tot je een dikke groentecurry hebt. Dat duurt ongeveer 5 tot 7 minuten. Wordt het mengsel te droog, voeg dan nog een klein beetje water toe.

Roer een deel van de verse koriander door de pav bhaji en schep het mengsel dan in een kom. Veeg de pan schoon met een stuk keukenpapier.

Halveer de broodjes en besmeer ze met de zoute boter. Bak ze kort op de beboterde kant in de koekenpan tot ze goudbruin zijn.

Schep een lekkere hoeveelheid bhaji op de broodjes, bestrooi met de overige koriander en de rode ui. Serveer met partjes limoen om over de pav bhaji uit te knijpen.

Meer vega gerechten?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: broodjes met groentecurry (een soort van groenteburger!)
Sluiten