Kiara Louis
Kiara Louis Better World 19 apr 2018

Groen utopia: in deze community leeft iedereen duurzaam

De duurzame woongroep van Serenbe bestaat al vijftien jaar, en is vandaag de dag nog steeds een succes. Deze groene utopie ligt in het zuidwesten van Atlanta, Amerika. De community focust zich op vier pijlers: kunst, landbouw, gezondheid en educatie. In 2001 kwam architect Dr. Phill Tab met het briljante idee voor de Serenbe Community, een woonomgeving waarin je duurzaam kunt leven. Midden in de natuur, maar met wel de nodige stedelijke behoeftes. Eén van de speerpunten van het idee achter deze community is het behouden van de natuur. Om de omgeving zo min mogelijk te belasten, zijn alle huizen gebouwd op strategische locaties.

duurzaam
Serenbe green Community Inhabitat

Simpel leven

Deze groene utopia doet een beetje denken aan vroeger, toen het leven nog heel eenvoudig was. Een gevoel van saamhorigheid is bijvoorbeeld essentieel binnen Serenbe; dat minimaliseert mentale stress vergroot de fysieke gezondheid. Eerder schreven we inderdaad al dat mensen langer leven in groepen. Duurzaam leven gaat dus verder dan alleen biologische groenten.

Hoewel Serenbe midden in de natuur ligt, ben je niet compleet geïsoleerd van de buitenwereld. In slechts 40 minuten sta je weer in een grote stad, waar alles is wat je nodig hebt. Maar stiekem is deze plek veel te fijn om te verlaten. Zo zijn er altijd leuke activiteiten om te doen: denk aan kunstgalerijen, lezingen, culinaire diners en buitenconcerten. Klinkt best goed, toch? En als je echt even je rust wilt pakken, kan dat ook. Dan ga je gewoon op een daktuin, bij het zwembad of bij een vuurplaats zitten.

Duurzaam ingericht

Maar deze community is niet alleen goed voor zijn inwoners, maar ook voor het milieu, schrijven de initiatiefnemers op hun website. Daarom is de hele woonplaats bewust duurzaam ingericht. De huizen worden afgekoeld en opgewarmd door natuurlijke bronnen, om zo min mogelijk van de aarde te verbruiken. Ook wordt er afvalwater gebruikt om geen onnodig water te verspillen. Andere duurzame elementen zijn minder duidelijk zichtbaar; zo behouden en beschermen ze 70 procent van het omliggende natuurgebied.

Op de Serenbe Farms wordt bovendien van alles biologisch geproduceerd. Er groeien wel 300 verschillende soorten groenten, fruit, kruiden en bloemen. Elke zaterdag is er een markt, waar je deze producten kunt aanschaffen.

Gelukkig is deze bijzondere plek ook te bezoeken als je er niet woont, dus als je toevallig eens in de buurt van Georgia bent…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Groen utopia: in deze community leeft iedereen duurzaam
Sluiten