Bedrock's expert
Bedrock's expert Psyche 29 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

6 tips om jouw grenzen te bewaken op de werkvloer

Heb jij het gevoel dat je mee moet lachen met grapjes die je eigenlijk te ver vindt gaan? Of dat je de werksfeer verpest als je wat zegt van een vervelende opmerking? Veel van ons zullen herkennen dat er soms situaties op werk ontstaan, waarvan je achteraf merkt dat iets, iemand (of jijzelf) over jouw grenzen is gegaan. Je kunt hier een naar onderbuik gevoel op na houden.

Daarom delen we 6 tips om je grenzen te bewaken op de werkvloer.

Grenzen aangeven op de werkvloer

Het zou niet uit moeten maken wie of wat over jouw grenzen heen ging of hoe lang het geleden is. Je hebt altijd het recht om er wat van te zeggen. Zelfs als het al maanden of zelfs jaren geleden is.

Bestaat authenticiteit nog in onze maatschappij waar ‘anders-zijn’ de norm is?

Dat gezegd hebbende, iemand aanspreken op zijn/haar gedrag is verre van makkelijk. Het is meestal niet een gevalletje ‘je trekt gewoon je mond open’.

Er spelen verschillende factoren mee, waardoor jij er uiteindelijk voor kiest om iets niet (meer) aan te kaarten:

  • Er bestaat een bepaalde machtsverhouding
  • Je gelooft dat het de relatie met de ander onder druk zet
  • Je wilt niet zeuren of ‘te veel’ zijn
  • Je bent bang dat het de werksfeer negatief zal beïnvloeden
  • Je plaatst het bij jezelf of geeft jezelf de schuld van wat er is voorgevallen
  • Je schaamt je ergens voor
  • Het is al ‘te’ lang geleden gebeurd

Hoe kom je nou toch over een of meerdere van deze drempels heen? Hoe zet je de eerste stap en hoe breng je het tot een goed einde?

  1. Repeteer eerst het gesprek met iemand die jij compleet vertrouwt. Dit kan je partner zijn, een vriend of vriendin, een familielid of een collega.
  2. Is er een vertrouwenspersoon op werk? Misschien dat je het fijn vindt om ook hem/haar in te schakelen.
  3. Bericht de persoon in kwestie van tevoren met de vraag of je hem/haar onder vier ogen kunt spreken.

Autisme op de werkvloer: antwoord op belangrijke vragen

Tijdens het daadwerkelijke gesprek:

  1. Blijf dichtbij jezelf en probeer vooral in de ik-vorm te spreken. Een vinger wijzen zal de ander alleen maar in de verdediging laten schieten.
  2. Houd je focus op wat er gebeurde en de impact die het op jou had. Wat nam je waar? Wat was jouw ervaring? En hoe zou je het in het vervolg anders willen zien?
  3. Wees trouw aan jezelf. Jouw emoties en gevoelens mogen er zijn.

Blijf oefenen!

Het bewaken van je grenzen kun je leren. Oefen in veilige situaties met een garantie op een positieve uitkomst. Doe dit dagelijks. Het wordt vanzelf makkelijker, óók in moeilijkere contexten. En onthoud dat jij ruimte mag innemen.

Ben je een introvert? Deze 5 behoeften hebben introverten op de werkvloer

Als het gaat om jouw grenzen, ben je nooit te veel, ben je nooit een zeikerd en er zit zeker geen houdbaarheidsdatum op welke grensoverschrijdende situatie dan ook. Eerlijk zijn tegen anderen betekent dat je eerlijk bent tegen jezelf. Het is jouw verantwoordelijkheid om op deze manier bij te dragen aan jouw geluk.

Stella Tersteeg is Women Empowerment Coach en eigenaresse van The Happy WomenCompany, een internationale community voor jonge vrouwen. Ze helpt vrouwen bij het opbouwen van meer self-esteem, zodat zij met zelfvertrouwen durven te leven volgens hun eigen regels, doelen en verlangens. Op Instagram inspireert en empowered zij dagelijks haar volgers in hun gezamelijke zoektocht naar ultiem geluk en optimaal welzijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️