Deze ondernemers maken gouden sieraden van afval (en redden zo de Amazone)

Het Amazonegebied proberen te redden door gouden sieraden te maken: klinkt niet als een heel logische combinatie. Toch krijgen Pascale en Judigje, twee jonge ondernemers uit Utrecht dit voor elkaar. Of nou ja - het begin is er.

Het begon allemaal tijdens een antropologisch onderzoek van Pascale Veerling, één van de twee bedenkers van dit concept. Zij ontdekte hoe onomkeerbaar het Amazonegebied wordt verwoest door de productie van goud, voor bijvoorbeeld sieraden. Het draait daarbij vooral om kwikvervuiling, waar goudwinning één van de grootste oorzaken van is. Kwikvervuiling veroorzaakt enorme vernietiging van onze regenwouden en rivieren, die het sowieso al zwaar te verduren hebben. De impact is enorm: denk aan vervuilde rivieren, oneetbare vissen en uitstervende diersoorten. Als het zo doorgaat, verdwijnt het complete regenwoud.

Dat mag niet gebeuren, vond Pascale. Daarom richtte ze de Fair Gold Foundation op, met als missie om goud te recyclen voor een betere wereld en de desastreuze gevolgen van traditionele goudmijnen te beperken.

Goudmijnen boven de grond

Hieruit kwam uiteindelijk Mara & Villosa, door een samenwerking met goudsmid Judigje. Mara & Villosa is een sieradenlijn gemaakt van gerecycled goud, afkomstig uit elektronisch afval. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat er complete goudmijnen boven de grond zijn te vinden. Deze zogenaamde ‘urban mines‘ zijn enorme hopen afgedankt elektronisch afval waar kostbare minerale zoals zilver en goud in verwerkt zijn. Daarvan maakt Judigje de mooiste sieraden in haar atelier in Utrecht.

artikel sieraden 3
Dit vind je vast ook interessant: Kijk jezelf eens goed in die spiegel en ga duurzaam(er) consumeren

 

De Amazone redden door sieraden

De twee Utrechtse ondernemers geloven dat gerecycled goud dé oplossing is voor het enorme probleem van kwikvervuiling. De nieuwe sieradenlijn wordt compleet gemaakt van dit  gerecyclede goud en is daarmee 100% conflictvrij én duurzaam. Daarnaast dragen de sieraden bij aan een circulaire economie. Pascale en Judigje willen ons een betere keuze geven qua sieraden, want zoals Pascale zegt: ‘Als we niets doen, betaalt onze volgende generatie de prijs. Dat kan niemand laten gebeuren.’

 

 

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Deze ondernemers maken gouden sieraden van afval (en redden zo de Amazone)
Sluiten