Nina Pierson
Nina Pierson Betere wereld 3 dec 2017
Leestijd: 5 minuten

Gooi niks in mijn schoentje? Zero waste cadeaus voor de feestdagen

Dat we omkomen in spullen en naarstig op zoek zijn naar alternatieven werd in de mini my life-serie al duidelijk. Maar tijdens de feestdagen zonder cadeaus aankomen wordt waarschijnlijk niet door de familie in dank afgenomen. De oplossing? Ga dit jaar voor zero waste feestdagen.

Zero wat?

Zero Waste is een manier van kijken naar de wereld als een holistisch geheel waarin alles met elkaar verbonden is. Dat houdt in dat producten en materialen worden hergebruikt en gerecycled in plaats van verbrand of gedumpt.

De grootste focus ligt hierdoor op het vermijden van laagwaardige producten en materialen, waarbij plastic de grootste boosdoener is. Per jaar wordt meer dan 250 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan meer dan 8 miljoen ton in zee komt. En alleen al de microplastics in je scrubcrème zorgen per jaar voor 78.000 kilo plastic in Europese waterleidingen. De consequenties zijn enorm: meer dan 90% van de zeevogels hebben plastic in hun maag en dat komt qua hoeveelheid neer op ongeveer een broodtrommel vol als je naar mensenmagen zou kijken.

Ga voor geluk deze feestdagen

Al dat (plastic) afval klinkt niet echt gezellig, en het draagt al helemaal niet bij aan de feeststemming. Daarom is het tijd voor actie. Met een zero waste levensstijl voorkom je op korte en lange termijn dierensterfte, uitputting van de aarde en vervuiling van de oceanen. What’s not to like? Bovendien krijg je van een zero waste levensstijl heel veel energie, doordat je veel bewuster in het leven staat. Je maakt gefundeerde keuzes (op basis van de 5 R’s) en dat maakt het makkelijker om dingen te doen waar je je goed bij voelt.

We durven wel te stellen dat wij door onze zero waste levensstijl een stuk gelukkiger zijn geworden. Om die goede voornemens meteen te laten slagen kun je al tíjdens de feestdagen aan de slag met zero waste. Dit zijn een paar van onze favoriete cadeautips. Voor welke ga jij?

1. Clichécadeaus, maar dan anders

Heb je het lootje van je oom getrokken en heb je géén idee wat zijn hobby’s zijn? Speel dan op safe met een clichécadeau in een zero waste jasje. Verruil de badschuimset voor een mooi blok zeep, of maak je eigen bodylotion, scrub of massageolie. Geen tijd? Ren dan (met je eigen bakje) even binnen bij de Lush. Een fles wijn kun je vervangen door een zelfgetapte fles olijfolie van de delicatessenwinkel en in plaats van de doos chocola kies je voor een handgemaakte chocoladeletter van de bakker (onverpakt natuurlijk) of een mooie weckpot met macarons. Extra fijn: zero waste cadeaus zien er altijd een stuk mooier uit, zeker als je ze in herbruikbare katoenen doeken of zakjes verpakt.

2. Gewoon niks

Sinds we minder om spullen geven, zijn we gelukkiger en relaxter. Kies daarom tijdens de feestdagen eens voor een ervaring.

Huur een huisje in het bos, bestel kaartjes voor een concert, schrijf je in voor een workshop plantenterrariums maken of ga eindelijk eens naar die leuke stad met toffe duurzame hotspots.

Zorg wel dat je meteen een datum prikt, want dat is essentieel voor het slagen van je cadeau: niemand zit te wachten op een ‘oh-ja-dat-moeten-we-nog-een-keertje-plannen-cadeau’. Zoek je een cadeau met een langdurigere impact? Denk dan eens aan een abonnement op de bibliotheek, Netflix-abonnement, een kaartje voor het theater of een filmhuis. Ook leuk: via Greenpeace kun je dit jaar letterlijk ‘niks’ geven. Je ontvangt dan een doosje met een bon (of een e-mail als je helemaal zero waste wilt gaan) met ‘NIKS’ erop en doneert het bedrag aan bijvoorbeeld acties van Greenpeace voor schonere oceanen.

3. Een tweede leven

Voor cadeautjes hoef je écht niet de Kalverstraat door te slenteren. Wij zijn al jaren niet meer in grote winkelketens geweest, maar hebben wel gewoon alle verjaardagen en feestjes kunnen bezoeken. Als we geen zelfgemaakt cadeau (hallo koekjes, taarten en beautyproducten) meenamen kozen we voor een tweedehands cadeautje – en dan natuurlijk van hoogwaardige kwaliteit. In de betere vintagewinkels vind je de mooiste sieraden, tassen en doosjes. Maar ook als je kleine cadeautjes voor een dobbelspel moet hebben kun je hier goed terecht. Of adopteer een plant en koop er een tof vintage potje bij. Op zoek naar iets originelers? RUIK heeft een zero waste parfum gemaakt die de kerstboom op de Dam letterlijk een tweede leven geeft.

4. Een zero waste kickstart

Wil je iemand inspireren om ook op zero waste missie te gaan? Naai dan je eigen bulkzakjes, koop een toffe RVS-waterfles of hervulbare koffiebeker, of stel een leuk setje samen met een bamboe-tandenborstel, herbruikbare wattenschijfjes en een old school razor blade (scheermes). In de kringloop kun je goed terecht voor Weckpotten, maar kijk bijvoorbeeld ook eens bij Dille & Kamille of de zero waste webshop Bag-again.

5. Quality First

Wanneer iets goedkoop is, koop je automatisch meer. Kies daarom deze feestdagen voor kwaliteit. Liever één goed cadeau dan allerlei kleine rommelcadeautjes die achterin de kast belanden. Denk hierbij niet alleen aan dure designeritems, maar ook aan andere producten die je niet snel weggooit: boeken (het Bedrock Boek), gietijzeren pannen, een goede vulpen of een whiteboard notebook zijn ontzettend leuke alternatieven.

Over de auteurs

Zussen Jessie en Nicky Kroon zijn zero waster en leven al sinds 2014 afvalvrij. Ze bloggen op www.hetzerowasteproject.nl over hun zero waste lifestyle, zaten in de jury van de Trouw Duurzame 100 en geven regelmatig lezingen en presentaties over circulaire economie en zero waste. Nicky en Jessie zijn ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn, en zijn vastbesloten om met hun duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Gooi niks in mijn schoentje? Zero waste cadeaus voor de feestdagen
Sluiten