Gooi je een blikje gewoon in de prullenbak? Dit is waarom je dan goed bezig bent

In Nederland produceren we gemiddeld 489 kilo afval per persoon per jaar. We scheiden iets meer dan de helft van dit afval. Op deze manier sparen we grondstoffen en energie en daarmee ook het milieu. Behoor jij ook tot deze groep en scheid jij je afval al? Well done! Maar wist je al dat, zonder dat je het door hebt, je elke keer als je een blikje weggooit je ook al heel goed bezig bent?

94% van de blikverpakkingen worden in Nederland al gerecycled. Je kunt blik makkelijk in een PMD-zak doen, maar blik hoeft niet in alle gemeenten tijdens het inzamelingsmoment gescheiden te worden. Dat gebeurt vanzelf tijdens het sorteren van restafval. Daar komt bij dat de respons – de mate waarin blikverpakkingen wordt ingezameld – op deze manier de 100% benadert.

In 2014 gebruikten Nederlandse huishoudens 126 kiloton aan metalen verpakkingen, waarvan ruim 85% voor voedingsmiddelen.

[source id=”attachment_6758″ align=”center”][/source]
Iedereen die zijn blikje dus netjes weggooit, thuis in de vuilnisbak, in een PMD-zak of onderweg in de afvalbak, doet aan blikrecycling.

Wat is blik?

Blik is een stalen en/of aluminium verpakking voor bijvoorbeeld soep, frisdranken, scheerschuim of dierenvoeding. In Nederland recyclen we al 94% van alle blikken. Dit komt omdat er in Nederland veel wordt gewerkt met moderne afvalverwerkingsinstallaties (AVI’s). Daarvoor geldt, hoe meer afval door AVI’s wordt verwerkt, des te meer blik snel en makkelijk gescheiden kan worden van het restafval.

[source id=”attachment_7024″ align=”center”][/source]

Efficient

Jaarlijks stijgt het recyclingspercentage van blik. Zo werd er in 2013 al 75% van alle blikverpakkingen in Europa gerecycled. Nederland scoort daarmee bovengemiddeld goed! Ook overstijgt het recyclingspercentage blik ruimschoots de door de EU (50%) en Nederlandse overheid (85%) vastgestelde doelstellingen op dit gebied. Omdat blik niet gescheiden hoeft te worden of makkelijk in een PMD-zak gegooid kan worden, kost het ons als consument weinig moeite. Hier bovenop geldt dat er ongeveer 20% minder materiaal gebruikt wordt door de metaalindustrie, doordat het blikje steeds dunner wordt, waardoor er steeds minder energie nodig is om een blikje te maken.

[source id=”attachment_6756″ align=”center”][/source]

Oneindig recyclebaar

De levenscyclus van blik is én blijft oneindig! Het recyclingsproces wordt continu geoptimaliseerd om een zo hoog mogelijk recyclingspercentage te realiseren. Deze optimalisatie vindt plaats door onder meer verbeterde scheidingstechnieken en nieuwe technieken op het gebied van het terugwinnen van bodemassen. Bodemassen? Dat is de as die overblijft in een verbrandingsinstallatie en op de bodem van de oven achterblijft.

[source id=”attachment_7025″ align=”center”][/source]

Meer informatie over blik vind je op ikrecycleblik.nl

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Gooi je een blikje gewoon in de prullenbak? Dit is waarom je dan goed bezig bent
Sluiten