Nederlandse politiekleding wordt niet meer verbrand, maar krijgt een tweede leven

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we bijna zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Deze maandag: Nederlandse politiekleding wordt vanaf nu niet meer verbrand, maar hergebruikt!

In de kledingindustrie is ontzettend veel waste en dat is niet anders met politiekleding. Tot nu toe althans! De duizenden kilo’s politiekleding worden nu niet meer verbrand, maar hergebruikt. Een fantastische verandering om het nieuwe jaar mee te beginnen.

Circulair en geen misbruik

Eerder was er een proef van de politie in Den Haag om de kleding te hergebruiken en dat was zo goed bevallen, dat de verandering nu landelijk wordt ingevoerd. De politiekleding werd verbrand om misbruik ervan te voorkomen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de kleding in de verkeerde handen terecht komt en iemand zich kan voordoen als politieagent.

Maar door de politielogo’s en emblemen van de kleding te verwijderen, is dat probleem van de baan. Het blijkt dat de stoffen van de kleding dan alsnog prima te gebruiken zijn. Die worden straks gebruikt voor het maken van onder andere meubels, tassen, isolatiemateriaal en als vulling van teddybeertjes.

Het duurzame modemerk Unrobe komt met een stijlvolle vuilnismannenlijn én is zero waste

Nieuwe items van politiekleding

Het doel is om de politiekleding een tweede leven te geven. In 2018 werd er 120.000 kilo kleding verbrand en daarvan moet nu 85.000 tot 100.000 kilo worden hergebruikt.

Van de afgedankte, knalgele uniforms worden nieuwe items gemaakt. Denk aan een laptoptas, portemonnee, weekendtas of toilettas. Stoere items, waaraan te zien is dat ze al een leven achter de rug hebben. Het nieuwe jaar brengt ons nu al fijne verrassingen. Wie weet vormen deze gele items wel het nieuwe modebeeld van 2019.

Meer over duurzame mode

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Nederlandse politiekleding wordt niet meer verbrand, maar krijgt een tweede leven
Sluiten