Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Better World 14 jan 2019

In Tasmanië is er een weg van plastic tassen en glas gemaakt

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we bijna zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven.

Deze maandag verblijden we ons met een weg die helemaal van gerecycled materiaal is gemaakt in Tasmanië, een staat (en eiland) van Australië.

Plastic weg in Tasmanie

In het dorpje Kingborough in Tasmanië is de eerste weg aangelegd die bestaat uit plastic en glas. De weg bestaat uit zo’n 173.600 plastic tassen en verpakkingen en ongeveer 82.500 glazen flessen. Alles is bij de stortplaats vandaan gehaald. Hoe bedoel je zero waste?

Ook werden de onderdelen van bijna 6.000 gebruikte printers gebruikt en meer dan 33 ton gerecycled asfalt om de nieuwe weg aan te kunnen leggen. En dat was niet voor niets, in totaal werd er 330 ton asfalt gemaakt die goed was voor één lange straat. En dat allemaal van afval.

Wait, what: gaat deze plastic-etende paddenstoel de wereld redden?

Nieuwe waarde van producten wordt ingezien

Deze actie van de gemeente in Australië geeft aan dat het belangrijk én mogelijk is om van afval nieuwe producten te maken. Het laat zien dat gemeenten en overheden ook invloed hebben op de manier hoe we met afval omgaan. Natuurlijk kan je ook zelf een Zero Waste Challenge doen bijvoorbeeld, maar dit is next level. Een weg aanleggen – waar alle bewoners iets aan hebben – van wat in eerste instantie werd gezien als afval. Hiermee wordt dus aangetoond wat de economische, sociale en ecologische waarde is van ‘afval’ op stortplaatsen.

Vanaf nu wordt er in Tasmanië dus vaker gekeken naar de waarde van producten, zodat de afvalmaterialen worden gerecycled en hergebruikt worden.

Plastic fietspad in Zwolle

Ons eigen kikkerlandje is ook goed bezig. Afgelopen zomer hadden we een primeur: in Zwolle werd het eerste fietspad geopend dat is gemaakt van gerecycled plastic. Het fietspad is zo’n 30 meter lang en bevat ongeveer 1000 kilo aan gerecycled huishoudelijk plastic. Om het beter voor je te zien: dat zijn 218.000 plastic bierbekertjes. Lekker bezig!

Meer goed nieuws over plastic

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
In Tasmanië is er een weg van plastic tassen en glas gemaakt
Sluiten