Goed nieuws: misschien kunnen we wél iets doen tegen dyslexie

Ongeveer 700 miljoen mensen wereldwijd hebben dyslexie: zo’n één op de tien. Dat betekent dat je ongetwijfeld een broertje, nichtje, vriendin of collega hebt die er last van heeft. Hoewel dyslexie last voor te stellen is voor mensen die zonder moeite kunnen lezen, is het heel vervelend voor de mensen die het wel hebben.

Er zijn verschillende theorieën over hoe dyslexie ontstaat, en er wordt al jaren onderzoek gedaan naar een mogelijk ‘medicijn . Maar nu is er misschien een oplossing, stellen Franse onderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Ze onderzochten de lichtgevoelige cellen die zich in de ogen van mensen bevinden. Daarin zitten, zoals je wellicht nog van biologie weet, kegeltjes en staafjes. Van de kegeltjes bestaan er blauwe, rode en gele varianten.

Een dominant oog

In de ogen van mensen zonder dyslexie hebben die kegeltjes per oog een verschillend, asymmetrisch patroon. Daardoor registreren onze ogen beide net een iets ander beeld. Dat wordt goedgemaakt met het feit dat we doorgaans één dominant oog hebben. Dat oog heeft meer neurale verbindingen met de hersenen, waardoor signalen van dat ene oog worden doorgegeven als juist. Signalen van het andere oog worden daardoor overschreven.

Bij mensen met dyslexie zijn de kegeltjes wél hetzelfde in elk oog, vonden de onderzoekers. Dat betekent dat er geen dominant oog is. Daardoor komen er tweede beelden in spiegelbeeld binnen bij het brein, waardoor het lastig is om het verschil tussen bijvoorbeeld de p en de q, of tussen een b en een d te zien. Het brein moet een keuze maken tussen twee verschillende (gespiegelde) versies van de werkelijkheid die het te zien krijgt – nogal verwarrend.

LED-lamp

Als dit gebrek aan asymmetrie inderdaad de biologische oorzaak van dyslexie is, betekent dat niet alleen dat een diagnosis veel gemakkelijker te stellen is, maar óók dat er wellicht iets tegen te doen is. Omdat er een piepkleine pauze zit tussen het moment dat het eerste beeld en het gespiegelde beeld aankomen in de verschillende hersenhelften, is het mogelijk om het gespiegelde beeld met een heel snel flitsende LED-lamp ‘weg te gummen’.

De onderzoekers gaan nu verder onderzoek naar de techniek die het misschien mogelijk maakt voor mensen met dyslexie om zonder problemen te lezen. Zou het de doorbraak kunnen voor in de wetenschap? Wij hopen van wel!

Meer Bedrock

Hoe je aan de ogen kunt aflezen of iemand de waarheid spreekt.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Goed nieuws: misschien kunnen we wél iets doen tegen dyslexie
Sluiten