Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 16 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe komt het dat we tegenwoordig minder goed kunnen tegen lactose en gluten?

Pasta, brood, zuivel, koekjes, het zijn stuk voor stuk allemaal lekkere dingen waar je vroeger volop van kon genieten. Maar als je ze nu eet, krijg je buik- en darmklachten. Herken je dat? Dan zou je weleens niet goed tegen lactose of gluten kunnen.

Soms kom je er pas laat achter dat je lactose- of gluten-intolerant bent. Dit is waarom.

Coeliakie

Hoe komt het dan dat we tegenwoordig minder goed tegen lactose en gluten kunnen? Steeds meer mensen willen glutenvrij eten, de laatste jaren is de vraag naar onder andere glutenvrij brood en pasta flink gestegen.

Mensen zien glutenvrije alternatieven als gezonder dan voeding dat wel gluten bevat. Maar dat niet alleen, ook het aantal mensen met een gluten intolerantie, ook wel coeliakie genoemd, neemt toe.

Buikklachten? Misschien heb je een glutenintolerantie

Waar ligt dat dan aan? Voordat we die vraag beantwoorden, wil je misschien weten wat gluten en coeliakie zijn. Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat je in tarwe, rogge en gerst kan vinden.

Heb je een gluten intolerantie, dan kan je dus niet tegen gluten. Coeliakie is een chronische darmaandoening, waarbij je last kan hebben van buikpijn, verstopping of een lossere stoelgang. De kans is groter dat je dit krijgt als je ouders, broers of zussen het ook hebben. Een term die je misschien ook wel hebt gehoord is glutenallergie, maar eigenlijk bestaat dat niet.

Lactose-intolerant

Hetzelfde geldt eigenlijk voor lactose-intolerantie. Misschien kon je vroeger prima zuivel eten, maar krijg je er nu weleens buikpijn van. Dan kan het zijn dat je lactose-intolerant bent. Maar waar komt dat ineens vandaan? En is dat hetzelfde als een koemelkallergie?

Lactose is een ander woord voor melksuiker, het soort suiker dat je van nature vindt in melkproducten. Bij lactose-intolerantie kan je klachten hebben als een opgeblazen gevoel of winderigheid. Koemelk en producten gemaakt met koemelk kan je het beste vermijden.

Goede vraag: wanneer ben je eigenlijk lactose-intolerant?

Voor koemelk kan je ook allergisch zijn, maar dat is wat anders dan lactose-intolerantie. Bij een allergie gaat je afweersysteem direct in verweer tegen de eiwitten in een product. Bij een intolerantie is vooral de verteerbaarheid van het eten of drinken een probleem.

Intolerantie op latere leeftijd

Nu we dat weten, komt de grote vraag; waarom kunnen we minder goed tegen gluten en lactose? Bij gluten is dat eigenlijk lastig vast te stellen. De aandoening kan op elke leeftijd voorkomen. Meestal stelt men het vast in de kindertijd, maar ook bij volwassenen kunnen klachten opduiken.

Dat komt doordat de beschadiging aan je darmen niet zo snel gaat. Klachten kunnen zich nog ontwikkelen terwijl je al lang volwassen bent. Heb je tegenwoordig klachten als buikpijn, diarree en gewichtsverlies, dan zou het daaraan kunnen liggen. Let wel goed op, want dat kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben.

5 tekenen dat je waarschijnlijk last hebt van een zuivelallergie

Voor lactose-intolerantie werkt het zo; baby’s kunnen goed tegen lactose, omdat dat in moedermelk zit. Maar naarmate we ouder worden, kan ons lichaam lactose steeds minder goed opnemen. Ons lichaam bevat namelijk het enzym lactase, waarmee lactose wordt verteerd. Als we ouder worden, maken we minder lactase aan.

Het is in ieder geval goed om op de symptomen te letten. Denk je dat je een gluten- of lactose-intolerantie hebt, dan kan je dat laten testen bij je huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️