Gloria Latham legt uit hoe yoga haar leven heeft veranderd

Gloria Latham is Kundalini yoga teacher, ambassadeur voor Lululemon en runt vier studio’s in Vancouver onder de naam ‘Semperviva Yoga’. Verder geeft ze over de hele wereld workshops en trainingen. Net nadat ze haar dochter van 16 bij school heeft afgezet en een klein half uur voor haar man klaarzit in een taxi om haar mee te nemen naar weer een nieuw avontuur spreek ik haar kort via Skype.

Maar verstrikt raken in stress en chaos? Dat laat ze zich dankzij haar dagelijkse yogasessies niet gebeuren. “Yoga is de reddingsboei waar ik niet zonder kan.”

Je oudste dochter is 21 en de eerste studio die je opende is komende september ook 21 jaar oud. Klinkt als een uitdaging.

“Inderdaad, de geboorte van mijn dochter en de opening van de studio lagen maar zes maanden uit elkaar. Niet zo slim! Het was een ontzettend intense periode, maar juist daardoor ben ik zo toegewijd geraakt aan yoga. Het is noodzakelijk voor mijn life work balance, iets waaraan je naar mijn mening dagelijks moet werken.”

Ik vroeg me al af hoe je het allemaal voor elkaar krijgt. Het reizen, de studio’s, je gezin… Hoe zorg je ervoor dat je controle houdt over je leven?

“Door elke dag een yogasessie te doen. Het is geen optie, ik moet het doen. Het is de reddingsboei waar ik niet zonder kan. Het hoeft niet lang te duren, maar er zit hoe dan ook een element in waardoor ik me weer connect aan de dingen die mij nauw aan het hart liggen. De tijd vliegt voorbij en daarom is het belangrijk om dat wat je belangrijk vindt niet uit het oog te verliezen.”

Wat is dat in jouw geval?

“Mijn familie en community, yogalessen en de natuur. Yoga vertraagt mijn wereld en zorgt ervoor dat ik me concentreer op deze vier dingen. Wanneer je tijdens een sessie bij die plek van rust in jezelf komt ligt daar een enorme hoeveelheid richting en wijsheid voor je klaar. Daardoor heeft chaos en drama al geen vat meer op je. Maar daarvoor geldt wel dat je yoga onderdeel moet maken van je dagelijkse routine, anders is het niet veel meer dan een klasje stretchen. Daar haal je misschien ook iets uit, maar je zult nooit de volle kracht en potentie van yoga ontdekken totdat je er een dagelijkse discipline van maakt.”

Maar heb je nooit een dag dat je denkt: vandaag even niet? Of: het komt nu echt niet uit?

“Nee! Nooit. Ik weet dat ik me na yoga beter voel. Altijd. En hoe drukker je het hebt, hoe belangrijker het is dat je er tijd voor vrij maakt. Wanneer je te druk bent raak je snel verstrikt in van alles zonder bezig te zijn met dat wat belangrijk voor je is.”

Hoe kwam je bij yoga?

“Door crisis! Er was van alles gaande in mijn leven. Ziekte in de familie en allerlei andere spanningen hadden de overhand. Uiteindelijk liep ik keihard tegen de muur op. Ik voelde me dood vanbinnen en dat gevoel wil ik nooit, maar dan ook echt nooit meer hebben. Terugdenken aan dat gevoel is voldoende om ervoor te zorgen dat ik elke dag weer op de mat sta. Ik ben drukker dan ooit, maar ik voel me tegelijkertijd ook beter dan dat ik me twintig jaar geleden voelde.”

En waarom dan specifiek Kundalini yoga?

“Omdat het onmiddellijk resultaat geeft. Het doel van alle soorten yoga is om je kundalini energie te verhogen, maar Kundalini yoga is een fast track daarnaartoe. Verder zijn de poses simpel. Iedereen kan ze doen, er zijn geen niveaus.”

Elke dag als ik wakker word kies ik er bewust voor om blij te zijn

Heb je een favoriete pose?

“Ik heb er een waar ik een haat-liefdeverhouding mee heb, het heet de stretch pose. Tien jaar lang ontweek ik deze pose, omdat ik ‘m zo uitdagend vond. Het is een krachtige oefening voor de onderbuik die je bij je derde chakra, je innerlijke kracht en je moed brengt. Tijdens oud en nieuw nam ik mezelf voor de pose dagelijks te oefenen. Om te zorgen dat ik het ook echt zou doen sprak ik met mijn studenten af dat we het elke les weer zouden doen en dus gebeurde dat uiteindelijk ook. Alles is makkelijker met support vanuit je community. Go to yoga, you’ll make great friends!

Ik moet lachen om Gloria’s aanstekelijke enthousiasme en merk op dat ze zo barstensvol positieve energie lijkt te zitten.

“Jup! En dat is ook echt iets waar ik aan werk. Elke dag als ik wakker word kies ik er bewust voor om blij te zijn, gelukkig te zijn. Op dagen dat dat gevoel er niet is werk ik er net zolang aan tot mijn humeur is bijgedraaid.”

De taxi staat voor de deur en Gloria moet weer door. Ik vraag haar nog snel naar YogaFest.

“Mijn beste vriendin is Nederlands en jaarlijkse komen er veel Nederlandse gasten naar de retreats die ik op het Griekse eiland Kithira geef. Toch is het alweer veel te lang geleden dat ik in Amsterdam was. Ik heb dus ontzettend veel zin om de yoga community daar te leren kennen!”

Gloria Latham zal aanwezig zijn op Yogafest in Amsterdam op 18 en 19 juni.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Gloria Latham legt uit hoe yoga haar leven heeft veranderd
Sluiten