Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 10 mrt 2018

Glastonbury festival gaat het zonder plastic doen

Een festival zonder plastic? Kan gewoon. Glastonbury, een van de grootste muziekfestivals ter wereld, gaat ervoor in 2019 na het pauzejaar in 2018. Dat heeft Emily Eavis, co-organisator van het festival, laten weten aan BBC. “We gaan plastic flesjes en bekers helemaal verbannen. Dat is slechts een deel van het grotere milieuproject waar we mee bezig zijn”, aldus Eavis op BBC Radio 6. Glastonbury heeft dit jaar een pauze ingelast, in 2019 vindt het volgende festival plaats. “Dat geeft ons de ruimte om ons vol op het project te richten.”

Miljoen plastic flessen per festival

De exacte invulling van het plan is nog niet bekend, feit is dat er behoorlijk wat werk aan de winkel is. Volgens een schatting blijkt dat er tijdens de voorgaande edities ongeveer miljoen plastic flessen zijn gebruikt.

Glastonbury doet sowieso veel op het gebied van duurzaamheid, iets wat sowieso een trend is onder festivalorganisatoren is. Zo introduceerde de organisatie in 2014 al flessen van licht roestvrij staal, die op verschillende plekken op het festival verkrijgbaar waren. In 2016 werden deze aangevuld met roestvrij stalen bekers voor bier.

glastonbury, plastic, festival

Op de website en social media moedigt het festival sinds 2016 het publiek aan naar het terrein te carpoolen, geen afval op de grond te gooien en tentjes niet op het terrein achter te laten na het festival. Dit is allemaal onderdeel van het initiatief ‘Love the farm, leave no trace’.

Glastonbury wordt ook letterlijk groener

De pauze van een jaar geeft de organisatie tijd om te werken aan nieuwe initiatieven, maar is vooral ingelast om Worthy Farm – het terrein waar het festival plaatsvindt – een jaar extra rust te geven. “In 2019 vindt Glastonbury plaats op een verse, groene, aangesterkte weide”, zegt Eavis.

Mocht het festival op je bucketlist staan, wacht dan gerust nog even tot 2020. Dan bestaat het festival 50 jaar en staan de allergrootsten in de rij om een plekje in de line-up te verwerven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Glastonbury festival gaat het zonder plastic doen
Sluiten