Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Body 29 jun 2019

Genieten: gezonde (water)ijsjes voor tijdens de warme zomerdagen

Als jij zomer zegt, zeggen wij  ijs – for obvious reasons. We zijn namelijk hartstikke blij dat er inmiddels onder andere vegan Ben & Jerry’s en vegan Magnums in de supermarkt liggen. Alleen… we hebben niet elke dag zin in zo’n vullend tussendoortje. Soms eet je een ijsje puur voor de verkoeling, en dan zijn gezonde ijsjes een welkome afwisseling van al dat roomijs.

Nu zitten er in waterijsjes vrijwel altijd weinig calorieĂ«n, omdat die geen vet bevatten. Dat maakt ze echter niet meteen per se gezond: in goedkope fruitijsjes zit vaak niet eens fruit, maar alleen aroma’s. Daarbij zit er nog best wel wat suiker in omdat het gewoon ingevroren limonade is.

Gelukkig zijn er ook een aantal gezonde ijsjes die wél puur natuur zijn. Daar zitten dan nog wel fruitsuikers in, maar die zijn een stuk minder kunstmatig, en daar houden we van. Als je dan toch voor fruitijs kiest, dan kun je het net zo goed meteen goed doen.

NICE fruitijsjes

Je hebt de gezonde ijsjes van NICE vast weleens voorbij zien komen, maar wist je ook al hoe goed de missie van dit ijsmerk is? De ijsjes zijn bijvoorbeeld gemaakt van biologisch fruit, zonder fruitconcentraten of kunstmatige toevoegingen.

Dat maakt de ijsjes helemaal vegan, zoals bij veel waterijs het geval is. Maar dat niet alleen: de gezonde ijsjes worden ook gemaakt in een energieneutrale ijsfabriek en zitten niet in een plastic, maar in een papieren verpakking.

NICE fruitijsjes zijn verkrijgbaar in de smaken aardbei, framboos-hibiscus, watermeloen-munt, bosbes-earl grey, appel-citroen en sinds kort ook sinaasappel-steranijs mét purechocodip (yay!). Naast gewone ijsjes op een stokje zijn er ook knijpijsjes, in de smaken aardbei, peer-appel en sinaasappel-framboos.

De verkoopplekken vind je op de site.

Dit vind je vast ook leuk: 8 x het lekkerste vegan ijs voor deze zomer

Frozzies

Frozzies is dan wel geen biologisch merk, maar hun missie is ongeveer hetzelfde: ijsjes van puur fruit maken zonder toegevoegde suikers en kleur- en smaakstoffen. Ze gebruiken slechts voor een klein deel fruitconcentraten, voor de rest alleen fruitpuree.

Ook interessant: Frozzies heeft niet alleen ijsjes van fruit, maar gebruikt ook groenten! Zo combineren ze wortel met banaan en komkommer met ananas. Daar moet je misschien van houden, maar het idee is in ieder geval erg leuk.

Frozzies maakt onderscheid tussen ijsjes die supermarkten verkrijgbaar zijn (sinaasappel-druif, aardbei-druif, wortel-banaan en komkommer-ananas) en smaken die je alleen onderweg, bijvoorbeeld bij tankstations vindt (appel-peer, sinaasappel-witte druif, mango-blauwe bes, aardbei en aardbei-kokos). De laatste smaak is de enige die niet alleen uit fruit bestaat: daar zit voor een deel kokosmelk in.

De verkooppunten vind je wederom op de site.

Dit vind je misschien ook interessant: Bij deze 5 ijssalons in Amsterdam haal je de beste vegan ijsjes

Zelf gezonde ijsjes maken

Natuurlijk kun je ook zelf heel gemakkelijk ijs maken, als je daar vormpjes voor hebt – en anders kan het trouwens ook gewoon met een beker en een stokje. Zelf gezonde ijsjes maken is supersimpel en hartstikke lekker.

Blend wat fruit naar keuze in een blender tot een gladde massa. Eventueel kun je er wat water of sinaasappelsap bij doen als het te dik is. Giet het daarna in een vormpje, laat een paar uur bevriezen et voilà! 

Maar het wordt pas echt leuk als je zelf combinaties gaat proberen en bijvoorbeeld twee verschillende lagen maakt. Wat dacht je van mango met framboos of aardbei met kiwi?

Heb je niet zo veel fruit in huis, dan kun je trouwens ook voor de optie gaan waarmee je Ă©cht waterijs krijgt, door gewoon een beetje limonade met eventueel wat takjes munt in te vriezen.

Nog 2 recepten voor vegan ijs:

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nĂș moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Genieten: gezonde (water)ijsjes voor tijdens de warme zomerdagen
Sluiten