Waarom gezond eten niet altijd genoeg is
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2Fpexels-daria-shevtsova-4117543.jpg)
Dat gezond eten belangrijk is voor je lijf weet je allang. En je doet je best. Je eet zoveel mogelijk groenten en fruit, hebt snelle suikers al een tijd geleden afgezworen en laat bewerkte producten zoveel mogelijk links liggen. Toch kan het zomaar zijn, dat dit niet genoeg is voor je. En dat je ondanks alle gezonde voeding nog steeds vaak moe bent, last hebt van vage klachten of die gezonde flow niet weet vast te houden.
Orthomoleculair voedingsdeskundige Anne de Meulmeester legt uit hoe dat zit en legt uit hoe je in die gezonde flow komt, zodat je ‘m ook echt kan voelen!
Heathy Gut, Healthy You
Een van de redenen dat je je niet topfit voelt, terwijl je wel heel gezond eet kan te maken hebben met je spijsvertering. Die loopt kort gezegd van mond tot kont en onderweg kan er gemakkelijk het één en ander misgaan. Zo moeten je dunne darm en dikke darm optimale conditie zijn om je eten goed te kunnen verteren en alle vitamines en mineralen uit jouw healthy dieet op te nemen.
Heb je regelmatig darmklachten, zoals een opgeblazen buik, kramp en wisselende ontlasting dan is de kans groot dat je je voedingsstoffen niet optimaal opneemt. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een lekkende darm.
Must read: Je darmen zijn je tweede brein – welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?
Bij een lekkende darm is het darmslijmvlies – dat jou samen met een flinke kolonie gezonde darmbacteriën moet beschermen tegen de buitenwereld – aangetast. Hierdoor kunnen toxines, onvolledig verteerde voedselresten en bacteriën je darmwand passeren en je immuunsysteem flink bezighouden.
Dit verzwakt op de langere termijn je weerstand, waardoor je gemakkelijker andere (vage) klachten krijgt en het kost je bovenal veel energie.
Voedselovergevoeligheden
Een andere veelvoorkomende reden van een niet-fit gevoel, terwijl je toch supergezond eet, is het hebben van één of meerdere niet ontdekte voedselovergevoeligheden. Bij een voedselovergevoeligheid beschouwt je lichaam een bepaald voedingsmiddelen onterecht als gevaarlijke indringer.
Jouw inwendige leger rukt iedere keer uit wanneer je dit voedingsmiddel eet. Dit kan je erg moe maken. Het vervelende is dat deze reactie een paar uur maar ook een pas een paar dagen ná het eten van jouw trigger food kan opspelen. Moeilijk dus om zelf uit te vogelen wat het is.
Ook interessant: Waarom je altijd ziek wordt als je vakantie of weekend hebt
Gelukkig kun je met goed bloedonderzoek achterhalen of er bij jou voedselovergevoeligheden spelen, zodat je jouw voedingspatroon hierop kunt aanpassen. Overigens veroorzaken voedselovergevoeligheden niet alleen darmklachten, maar ook tal van andere ongemakken zoals flinke vermoeidheid, huidklachten (eczeem en acné) en hormonale issues.
Self-care is the way
Behalve fysieke redenen waarom gezond eten alleen niet genoeg is om je écht gezond te voelen, is ook de relatie met je voeding een hele belangrijke. Want weten wát je moet eten en dit ook (kortstondig) doen is één ding, maar het volhouden is een volgende.
En we kennen het allemaal wel. Het moment dat je besluit het roer weer om te gooien en weer gezonder te gaan eten (‘morgen begin ik écht!). En dan gebeurt het. Na een paar dagen of een paar weken ben je het je weer kwijt. Moe en gestresst beland je snackend op de bank en als het even tegen zit, beland je in een eetbui waar je je al snel weer schuldig over voelt.
Je relatie met eten
Daarom gaat gezond eten niet alleen over wat je in je mond stopt maar ook over jouw relatie met je voeding. Ben je een emotie- eter, een ietwat geobsedeerde calorieënteller of juist een (te) strikte health freak?
Lees ook: Er zijn drie soorten ‘honger’ (welke heb jij het vaakst?)
Voor veel mensen is eten veel meer dan alleen wat brandstof. Eten is tenslotte emotie (cliché maar waar!) en je voedingskeuzes worden dan ook voor een groot gedeelte bepaald door hoe jij je voelt.
Handig dus om daar eens naar te kijken. Voel jij je vaak moe, gestrest of overprikkeld en is dat een reden om te gaan eten? Ga dan aan de slag met de onderliggende redenen van jouw stress.
Voeding en emoties
Vind je het lastig om je gevoelens te delen en is eten voor jou een uitlaatklep om even niet te voelen? Ga onderzoeken welke gevoelens je precies probeert weg te stoppen. En voel jij je snel schuldig over wat je hebt gegeten of ben je de hele dag bezig met je volgende maaltijd? Kijk eens wat daar de reden van is en onderneem stappen om meer ontspannen met je voeding om te gaan en weer écht te kunnen genieten.
Kom je hier zelf niet uit, dan kan een ervaren voedingscoach je hierbij helpen.
Manage your stress
En tot slot een open deur, maar eentje waar we soms nog te gemakkelijk aan voorbij gaan: manage your stress! Chronische stress is gewoon niet goed voor je. Punt. Je kunt nog zo gezond eten, maar als jij dagelijks een flinke hoeveel stress ervaart, is gezond eten simpelweg niet genoeg.
Stresshormonen doen van alles in je lichaam, de meeste effecten ken je waarschijnlijk wel. Maar wat stress ook doet is dat het je darmgezondheid aantast (en die is juist zo belangrijk voor je!). Zo jagen stresshormonen gezonde darmbacteriën weg en ontstaan er ‘kale’ plekken op je darmslijmvlies.
Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online
Een ideale plek voor de slechte darmbacteriën die het veel minder goed met je voor hebben. Helaas zorgt stress ook voor overbelasting van andere organen zoals je bijnieren en je lever en schopt het de aanmaak van belangrijke gelukshormonen en neurotransmitters in de war.
Nog een reden om jouw stresslevels eens onder de loep te nemen!
Overigens heeft je lichaam in stressvolle periodes een verhoogde behoeften aan allerlei voedingstoffen, waaronder vitamine C en magnesium. Het is moeilijk om dit allemaal uit je voeding te halen. Daarom is het – behalve een structurele lifestyle change voor meer ontspanning en minder stress – zinvol om aan te vullen met goede orthomoleculaire supplementen. Win advies in over wat je in jouw persoonlijke situatie het beste kunt nemen.
Dit artikel is geschreven door orthomoleculair voeding- en leefstijlcoach Anne de Meulmeester. Met haar holistische aanpak helpt Anne vrouwen met het oplossen van hun vermoeidheidsklachten, darmklachten en voedselovergevoeligheden en coacht ze haar klanten bij het vinden van een bewuste en gezonde relatie met zichzelf en hun voeding. Meer informatie over haar Mindful Food en Mindful Lifestyle traject vind je op mindfulhealth.nl of luister naar de podcastaflevering van Bedrock Talks waarin Anne te gast was.
Meer over gezond leven
- Gezond snacken? 6 x gezonde tussendoortjes (met superfoods)
- Waarom elke vrouw ooit een retreat zou moeten volgen
- Waarom het een goed teken is dat je ziek wordt