Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 18 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Aardig ben je natuurlijk al, maar zo word je nóg aardiger

We mogen dan wel als doel hebben om helemaal niets te geven om wat anderen van ons denken, maar stiekem wil iedereen aardig gevonden worden. Het belangrijkste daarvoor is natuurlijk om ook aardig te zíjn en geïnteresseerd met andere mensen te praten. Maar het is zonde als al je pogingen daartoe teniet worden gedaan door kleine gewoontes die je zelf niet eens in de gaten hebt. Herken jij deze dingen?

Altijd cynisch of negatief zijn

Misschien ben je gewoon heel pessimistisch en heb je zelf niet door dat je nooit het positieve ergens van inziet. Cynisme is voor sommigen zelfs een vorm van humor, bijvoorbeeld door altijd sarcastisch te zijn. Nou kán sarcasme ook wel heel grappig zijn, maar als je niets anders doet, kom je toch minder aardig over. Je kunt beter óf positief zijn, of proberen je geklaag of cynische opmerkingen wat minder vaak te uiten.

(Vaak) naar je telefoon kijken

Jup, hier zijn we waarschijnlijk allemaal schuldig aan. Hoewel het misschien heel sociaal vóelt om naast een face-to-face-gesprek ook nog online met iemand te praten, komt dat niet zo over. Voel jij je zelf ook niet een beetje genegeerd als je een verhaal houdt en je gesprekspartner ondertussen even Facebook checkt? Zelfs vluchtig naar de tijd kijken, wat we onbewust regelmatig doen, laat je al ongeïnteresseerder overkomen. (En waarschijnlijk registreer je de tijd toch niet echt.)

Je armen kruisen

Lichaamstaal is heel moeilijk aan te passen omdat het op de automatische piloot gaat en vaak beïnvloed wordt door wat je op dat moment voelt. Maar het is zeker het proberen waard, want lichaamstaal bepaalt een groot deel van hoe we overkomen in onze communicatie. Zo kom je met je armen gekruist voor je lichaam ontoegankelijk en defensief over (en dat wil je dus niet).

Geen oogcontact maken

Ook een belangrijke op het gebied van lichaamstaal is oogcontact. Als je veel oogcontact maakt, kom je geïnteresseerder over dan wanneer je dat niet doet. Het is dan wel verleidelijk om weg te kijken als je zenuwachtig bent of gewoon een beetje verlegen, maar houd het wel in je achterhoofd om aardig over te komen – zelfs als het ongemakkelijk voelt.

Niet glimlachen

Het klinkt natuurlijk logisch: mensen die veel lachen, komen vriendelijker over. Als je glimlacht lijk je opener en meer waarderend tegenover je gezelschap, als die glimlach een beetje gemeend is tenminste. En oh ja, het moet uiteraard ook wel in de juiste situaties zijn.

Te veel in je eigen wereld leven

De dromers onder ons zullen maar al te goed weten hoe het voelt om vooral bezig te zijn met je eigen gedachten en dagdromen. Als je over straat loopt, ben je eigenlijk heel ergens anders, en als je aan het lezen bent, let je al helemaal niet op de mensen om heen. Hoewel de meesten dat voor zichzelf prima zullen vinden, komt het doorgaans helaas minder sociaal over om je omgeving compleet te negeren. Dus groet eens wat mensen op straat en kijk zo min mogelijk naar de grond.

Kortaf zijn in mailtjes

Goed, misschien heb je ook helemaal geen zin om aardig te reageren op die irritante collega. Maar ook als je haast hebt, kunnen je mailtjes onbedoeld nogal eens kortaf worden. (Nee, ‘OK’ is geen aardig antwoord.) Soms komt het over alsof je boos bent, andere keren alsof je uit de hoogte doet. Het geldt trouwens ook voor WhatsApp-berichten: als je daar een punt achter zet, kom je minder aardig over dan wanneer je je appjes afsluit met een Emoji. Maar: het andere uiterste is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

Te eerlijk zijn

Op zich vind ik eerlijk zijn een heel goede en bewonderenswaardige eigenschap. Liegen roept alleen maar schuldgevoel op en is ook niet fijn voor de mensen tegen wie je het doet. En toch kan het soms beter zijn om onaardige, veroordelende opmerkingen voor je te houden. Niet alleen als ze bedoeld zijn voor de gesprekspartner in kwestie, maar ook als ze over andere mensen gaan. Minder negatief roddelen, weet je nog? ‘Ik wil niet lullig zijn, maar…’ is meestal niet zo’n goed begin van een zin. Je kunt veel beter werken aan je eigen zelfvertrouwen, zodat je die neiging niet meer krijgt.

Ongevraagd advies geven

Een beetje aansluitend op het vorige punt: als mensen niet om je advies vragen, zitten ze er (obviously) meestal ook niet op te wachten. Zelfs als ze naar je toe komen met een probleem, is de kans groot dat ze er alleen maar even over willen praten, zonder jouw mening te horen.

Te assertief zijn

Het kan zijn dat extraversie en haantje-de-voorste zijn in je bloed zitten en dat je niet anders gewend bent. Maar hoewel brutale mensen de halve wereld hebben en het je waarschijnlijk helpt met bijvoorbeeld je carrière, vinden minder assertieve mensen je een stuk aardiger als je een beetje intoomt. Assertiviteit kan zelfs agressief overkomen als je niet tegelijkertijd op andere mensen let.

Meer goede en slechte gewoontes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aardig ben je natuurlijk al, maar zo word je nóg aardiger
Sluiten