Sterre Radstaak
Sterre Radstaak News 3 dec 2018

Gevluchte kappers kunnen aan de slag in Lesbos dankzij project

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: gevluchte kappers kunnen aan de slag in Lesbos dankzij een liefdadigheidsproject.

De situatie van mensen in vluchtelingenkampen is vaak uitzichtloos. Een team van 18 vrijwilligers heeft een barbershop en beautysalon opgericht om mannen en vrouwen zich weer mens te laten voelen. Kijk, met dit nieuws beginnen we onze dag toch veel liever?

Project voor gevluchte kappers

Veel mannen, vrouwen en kinderen die gevlucht zijn, zijn het gevoel van hun eigenwaarde kwijtgeraakt. En ondanks dat een barbershop en een beautysalon tot de eerste levensbehoefte van een vluchteling horen, is het een welkome afleiding. Ook het contact hebben met anderen helpt om de vluchtelingen weer even mens te laten voelen.

“Ik weet goed dat dit geen eerste levensbehoefte is. Maar het is bekend dat juist in zo’n situatie het heel erg prettig is om je mooi te voelen, dat er aandacht voor je is. Juist om even de soms wat minder mooie realiteit beter aan te kunnen. Ik ben er dan ook trots op dat wij dit mooie initiatief mogen sponsoren,” vertelt Eelco Keune van Keune Haircosmetics.

Mede dankzij hulp van sponsoren is het gelukt om dit mooie project waar te maken. En dit liefdadigheidsproject is trouwens niet alleen om de vluchtelingen zich weer even mens te laten voelen, de gevluchte kappers worden ook bijgeschoold. Dat is fijn voor de mensen die hun vak al een lange tijd niet meer konden uitoefenen.

“Barbering is verbroedering en je helpt waar je kunt. Ik heb met eigen ogen gezien hoe hun activiteiten een glimlach op de gezichten van kinderen en volwassenen brengt. Iets wat ze nodig hebben, geloof mij,” aldus Marc van de Hare, van BarberSociety.

De vluchtelingencrisis: hoe kun jij helpen?

Hoe nu verder?

Hoe gaat dit project nou eigenlijk verder nu de organisaties (Because We CarryBarberSociety en WieWatHaar) weer terug in Nederland zijn? Het Nederlandse team blijft op afstand beschikbaar voor advies. Marit Heemskerk, oprichter WieWatHaar gaat met gemengde gevoelens terug naar huis. “Wat is het contrast toch groot in deze wereld, maar wij hebben echt onze schouders eronder gezet en iets moois neergezet.”

De gevluchte kappers werden ter plekke opgeleid om zelf als barber of kapper aan de slag te kunnen én deze kennis ook weer te kunnen delen met anderen in Kara Tepe zodat dit initiatief uiteindelijk zelfstandig kan blijven bestaan.

More good news?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Gevluchte kappers kunnen aan de slag in Lesbos dankzij project
Sluiten