Kiara Louis
Kiara Louis Mind 14 apr 2018

Net getrouwd? Dit is hoe het je persoonlijkheid verandert

Trouwen is voor veel mensen de ultieme bezegeling van hun liefde. Een mooi moment, maar wat doet het huwelijk met je als mens? Meer dan je denkt, waarschijnlijk: je persoonlijkheid verandert écht.

Dat bleek uit een onderzoek naar de impact van trouwen op je persoonlijkheid, schrijft Psychologie Magazine. Wetenschappers onderzochten pasgetrouwde heterostellen door hen een aantal vragenlijsten over hun persoonlijkheid te laten invullen. En ze kwam behoorlijk veel dingen tegen die veranderden in de eerste anderhalf jaar van het huwelijk.

Getrouwd, maar onvriendelijk

Je verwacht het misschien niet als je happy in love bent met de partner van je dromen, maar mannen en vrouwen werden bijvoorbeeld allebei minder vriendelijk. Dit konden de onderzoekers overigens wel verklaren, want trouwen zorgt nu eenmaal voor grote veranderingen in je leven waardoor je misschien een wat korter lontje hebt. En alsof al die plotselinge afhankelijkheid nog niet genoeg is, kan na de honeymoon ook nog het besef komen dat de realiteit van getrouwd zijn vaak niet overeenkomt met het ideaalbeeld dat je bewust of onbewust had geschetst.

Een andere bevinding is dat mannen minder extravert worden; ze willen misschien meer aandacht besteden aan hun vrouw, in plaats van uit met vrienden. Dit sluit ook aan bij de bevinding dat vrouwen minder open worden naar anderen. Getrouwde stellen brengen vanzelfsprekend gewoon heel graag tijd samen door.

Dit vind je vast ook interessant: Dit moet je lezen voor je gaat trouwen.

 

Plichtsgetrouw(d)er

Toch zitten er ook zeker voordelen an het huwelijk, volgens het onderzoek. Zo worden mannen plichtsgetrouwer; hartstikke handig voor hun huwelijk, zeker als het bijvoorbeeld voorkomt dat ze vreemdgaan. Ook vrouwen veranderen in positieve zin als ze getrouwd zijn. Zij worden wat minder neurotisch; onzekerheden kunnen bijvoorbeeld woeden verminderd. Hebben mannen dus toch nog een goede invloed op hun vrouw.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Net getrouwd? Dit is hoe het je persoonlijkheid verandert
Sluiten