Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 7 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Gestrest? Als het kan: bel gewoon je moeder

Onze moeders zijn de personen die het allerdichtst bij ons hebben gestaan, ze hebben ons negen maanden gedragen. Inmiddels zijn we zo ongeveer volwassen, maar de positieve invloed van moeders blijft.

Ontspanning door oxytocine

Wanneer we even tot rust willen komen, denken we al gauw aan een avondje Netflix, een ontspannend bad of een yogaklasje. Helemaal top, natuurlijk. Toch kan je ook enorm tot rust komen als je je moeder belt. Uit verschillende studies kwam naar voren dat door alleen al het horen van je moeders stem er oxytocine vrijkomt in je hersenen.

Dit hormoon stimuleert de band tussen moeder en kind en wordt ook geassocieerd met intiem fysiek contact, zoals een baby aan de borst. Hoe hoger je oxytocine gehalte is, hoe meer gevoelens van vertrouwen je hebt. Vandaar dat het dus in verband wordt gebracht met ontspanning.

De beller is sneller

Fijn om te weten, vooral als je moeder ver weg woont. Op momenten dat je dan toch moederlijke steun nodig hebt, kan je haar gewoon bellen. Onderzoeker Leslie Seltzer, die werkt voor de Universiteit van Wisconsin, deed hier onderzoek naar. En ze kwam dus iets bijzonders tegen.

Wat bleek? Uit haar onderzoek werd duidelijk dat een telefoontje even veel effect heeft als een fysieke knuffel. Dit heeft ze getest door 61 kinderen een stressvol taakje te laten doen. Een deel hiervan belde met hun moeder, een deel was met hun moeder samen en het derde deel keek een film.

Naast de stijgende oxytocine levels, daalde een ander hormoon: de cortisol niveau’s waren in de eerste twee groepen aanzienlijk gedaald. Cortisol is het zogeheten stresshormoon. Je wordt dus echt relaxter als je even aan de telefoon hangt met mams.

Wanneer je niet kan knuffelen

Een bijzondere uitkomst van dit onderzoek. Want voorheen was oxytocine vooral in verband gebracht met fysieke aanraking. Het werd ook wel het knuffelhormoon genoemd. Toch is fysiek contact dus geen voorwaarde om deze neurotransmitter aan te maken in je hersenen.

Eindelijk een verklaring voor iedereen die graag regelmatig met zijn of haar moeder belt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Gestrest? Als het kan: bel gewoon je moeder
Sluiten