8 tips om het gesprek over Black Lives Matter aan te gaan
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Fwomen-at-a-protest-4613878.jpg)
Nu de protestgolf rondom Black Lives Matter is gaan liggen, is het belangrijk om de beweging in leven te houden. Een goede manier daarvoor is om het gesprek aan te gaan. Toch vinden veel mensen het een moeilijk onderwerp en gaan ze de confrontatie liever uit de weg. Begrijpelijk, want het kan heel ongemakkelijk zijn. Maar dat betekent niet dat je het niet moet voeren.
Misschien heb je de afgelopen weken al gesprekken over de Black Lives Matter beweging gevoerd met vrienden, familie of collega’s. Thumbs up voor jou! Of het gesprek nou rustig verliep of tot een verhitte discussie leidde.
Ruimte voor nuances
Wanneer je beiden hetzelfde denkt over een onderwerp of thema is het vaak geen probleem om een écht gesprek met elkaar te voeren. Het wordt pas ongemakkelijk als je aan de borrel met collega’s of op een verjaardag met familie zit en je onverwachts, door een tegengestelde mening, in een heftige discussie raakt. Zeker als jouw normen en waarden, principes of overtuigingen in twijfel worden getrokken.
Ook lezen: Racisme in de Efteling: dit is wat we moeten beseffen
Zodra het gesprek over politiek, geloof of racisme gaat, kan het heel oncomfortabel worden. Dan gaat het al snel over goed of fout, welles of nietes, gelijk en ongelijk, zwart of wit.
Oftewel: de ruimte voor nuances is er niet meer. Dan staan we klaar met onze vooroordelen en verwijten, zoals ‘Dat is racistisch’ en ‘Doe niet zo fascistisch’.
Er valt niks te winnen
Maar een gesprek zonder nuances is geen echt gesprek. In een écht gesprek heb je geen winnaar of een verliezer. Niet als je een goede relatie wilt behouden. Niet als je iets wilt leren. Toch gebeurt het soms dat je in een gesprek pal tegenover de ander lijkt te staan.
Durf jij het gesprek mét de ander aan te gaan, en niet tégen de ander? Lees dan de onderstaande tips:
1. Luister goed
Het klinkt misschien simpel, maar luister aandachtig naar wat de ander te zeggen heeft voordat je reageert. De neiging om snel in de verdediging te schieten is misschien groot. Erken de bijdrage van je gesprekspartner en laat zien dat je de ander gehoord hebt, voordat je meteen de argumentatie induikt.
Must read: We luisteren niet meer naar elkaar: 10 regels om weer goede gesprekken te voeren
2. Heb een open houding
Ga de ander niet overstemmen en wees je bewust van je lichaamstaal. Houd een open houding, maak oogcontact en wees kalm.
3. Stel vragen
Stel vragen aan de ander over zijn of haar standpunt en probeer helemaal te begrijpen wat de ander bedoelt. Vraag waarom je gesprekspartner dat vindt. Maar wees ook bewust van je timing; je reactiesnelheid en wacht ook op feedback van jouw reactie.
4. Vat samen
Trek niet te voorbarig conclusies, maar probeer samen te vatten wat er gezegd is. Een veel gemaakte fout in een discussie is dat mensen niet luisteren. Ga dus op zoek naar raakvlakken: ‘Oh, dus eigenlijk bedoel je dit (…), maar daar ben ik het ook mee eens’.
Ook interessant: Speak up & stand up – dit is wat je zelf kunt doen tegen racisme
5. Stel geen vraag met een verkapte mening erin
Niet zelden begint een onverwachte discussie met een suggestieve vraag of een ongevraagde mening. Zoals: ‘Vind je ook niet dat Zwarte Piet afgeschaft moeten worden?’ of ‘Erg he, dat er nog steeds zo gediscrimineerd wordt?’.
Dit zijn de meest gesloten vragen die er zijn, omdat ze alleen maar uitnodigen tot het bevestigen van jouw mening. Daarom kun je beter open vragen stellen.
6. Stel je kwetsbaar op
Je wilt graag overtuigend en daadkrachtig zijn, maar dit hoeft je niet tegen te houden om je kwetsbaar op te stellen. Wanneer je je open opstelt, durf je je gedachtes en gevoelens te delen en durf je toe te geven niet alle antwoorden te hebben.
7. Wees flexibel
Wees ook bereid om je standpunt bij te stellen. Als je een onderzoekende rol aanneemt en jezelf vragen stelt als: ‘Waarom vind ik dat eigenlijk?’ kom je misschien tot nieuwe inzichten. Durf objectief naar jezelf te kijken en eventueel te accepteren dat jouw mening misschien niet helemaal klopt.
8. Voorkom polarisatie
Als er geen ruimte is voor een middenweg en de discussie alleen nog maar om de verdedigingen en de beschuldigingen draait, dan ontstaat er polarisatie. Voorkom daarom dat je labels gaat uitdelen. Je wilt praten, niet bekvechten.
Wanneer je iemand bij voorbaat labelt als ‘white privileged’, dan kan dit afstand veroorzaken. Daardoor duw je iemand in een hoek en heb je grote kans dat diegene gaat terugvechten.
Agree to disagree is de grootste dooddoener van elk gesprek, dus hopelijk kun je dat zinnetje met deze 8 tips voorkomen en op een rustige manier een vruchtbare discussie voeren. Wellicht leer je nog meer dan je zelf dacht!
Meer leren over racisme?
- De satirische komedie Dear White People op Netflix bespreekt ook identiteit en racisme
- Boeken over rasicme en gelijkheid om aan je boekenlijst toe te voegen
- Wat voor privileges een witte huidskleur met zich meebrengt (zonder dat je het misschien weet)