Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 1 aug 2020

Man óf vrouw? Er zit nog veel meer tussen

Het lijkt allemaal heel obvious: je wordt geboren als meisje of jongen, dus later ben je een man óf vrouw. Maar hiertussen zit nog véél meer. Zo is in India een school voor transgenders geopend. Al is dat minder goed nieuws dan je waarschijnlijk denkt.

Sommige meisjes zijn van jongs af aan al van die typische meisjes-meisjes. Ze zijn druk in de weer met nagellak, gaan het liefst iedere dag in prinsessenjurk naar school en hebben een Barbie-imperium waar je u tegen zegt. Jongens zijn vaak al vroeg geïnteresseerd in voetbal en auto’s; échte mannendingen.

Gender-identiteit

Over jongens en meisjes denken we vaak nogal zwart-wit. En dat terwijl er een enorm grijs gebied tussen deze gender-identiteiten ligt.

Er zijn genoeg mensen die zich niet comfortabel voelen bij hun geslacht en het gevoel hebben dat de binnenkant niet klopt met de buitenkant. Deze mensen zijn transgender.

Kijken: NetflixTip: een selectie van de beste LGBTQ+ series, documentaires en films

De weg van acceptatie

Transgender mensen voelen zich niet helemaal thuis in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. En dat is niet altijd makkelijk.

Nog regelmatig lopen ze tegen vooroordelen aan. Zo beschouwen sommige mensen transgenders als ‘aanstellers’, of hebben ze het idee dat ze zich maar wat inbeelden wat niet bestaat.

Hoewel de acceptatie en emancipatie van transgenders de laatste jaren steeds meer op gang komt, is er nog een lange weg te gaan. Zéker in het buitenland.

Ook interessant: Waarom zijn mannen beter in kaartlezen dan vrouwen? En klopt dat wel?

School voor transgenders

In India is een school voor transgenders geopend. Dat meldt de Duitse televisiezender Deutsche Welle. De internationale school voor transgender mensen is gelegen in de zuidelijke deelstaat Kerala en telt op het moment tien studenten. Maar waarom is deze school nodig, en zitten de studenten niet op een reguliere school?

Veel jonge transgenders in India gaan vroegtijdig van school omdat ze worden gepest. Het doel van de nieuwe school is om deze schoolverlaters op volwassen leeftijd alsnog een goede opleiding te geven.

Op zich een mooi initiatief, maar de reden is natuurlijk een stuk minder fraai. Het laat zien dat er nog veel moet gebeuren voordat de transgenders in India als volwaardig worden beschouwd. Wel worden transgenders in India sinds 2014 erkent als derde geslacht.

Meer lezen: De echte man, wie is dat eigenlijk? Mannelijkheid is een mysterieus fenomeen

Hoe zit het in Nederland?

De transgenderwet uit 1985 stelt dat je alleen je geslacht mag veranderen bij de gemeente als je een geslacht wijzigende operatie hebt gehad. In 2014 is deze wet aangepast.

Sindsdien is het wijzigen van je geslacht niet langer verbonden aan medische behandelingen. Transmannen en –vrouwen kunnen dus hun geslacht wettelijk aanpassen zonder een operatie of hormoonbehandeling te ondergaan.

Ook dating-app Tinder houdt rekening met transgender mensen. Zo heeft de app een functie voor transgenders, waarbij gebruikers van de app zelf in kunnen vullen wat hun gender-identiteit is.

Voorheen kon je alleen kiezen uit man of vrouw, maar nu kun je kiezen uit een lange lijst suggesties. Een mooie ontwikkeling, die ieder mens het recht geeft zijn eigen sekse te bepalen.

Meer over gender-identiteit:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Man óf vrouw? Er zit nog veel meer tussen
Sluiten