Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 24 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Feit of fabel: is het wetenschappelijk bewezen dat gemberthee helpt bij keelpijn?

Het griepseizoen is in volle gang, en dat betekent dat er ook weer veel gemberthee gedronken wordt. Maar is het eigenlijk wel wetenschappelijk bewezen dat keelpijn minder wordt door het drinken van een kopje gemberthee?

Misschien lig jij op dit moment ook wel op de bank onder een kleedje, met een dampend kopje gemberthee naast je. Bij tips om verkoudheid en griep in de kiem te smoren, staat gemberthee namelijk altijd bovenaan.

Gember zou een positief effect hebben op je verkoudheid, op koude rillingen en op keelpijn, maar is dit wel wetenschappelijk bewezen? Onze collega’s van Metro spraken met Iris Groenenberg, expert op het gebied van voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum.

Helpt gemberthee bij het verzachten van keelpijn?

Groenenberg: „Er is een verschil tussen gember gebruiken als smaakmaker in je eten en gember gebruiken als medicijn. Er wordt veel beweerd over de gezondheidseffecten van gember, zoals dat het zou helpen bij keelpijn. Dit zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking. Maar kijk je naar het wetenschappelijke onderzoek dat gedaan is, dan mist een goede wetenschappelijke onderbouwing.”

Daaruit kan geconcludeerd worden dat een kopje gemberthee helaas niet helpt bij keelpijn. Hoe zit dat bij andere voedingsmiddelen? Groenenberg: „Er zijn helaas geen specifieke voedingsmiddelen die je weerstand extra kunnen verhogen of keelpijnklachten kunnen verhelpen.”

Is te veel gember gevaarlijk? Dit zijn de bijwerkingen als je (te) veel gember eet

Het beste wat je volgens Groenenberg kunt doen, is de verkoudheid uitzitten. „Hoesten en keelpijn gaan meestal vanzelf over. Regelmatig drinken kan bij hoesten en keelpijn wel verlichting bieden. Bij keelpijn kun je koud water drinken. Bij hoesten kun je iets warms drinken, bijvoorbeeld thee. Je kunt voor gemberthee kiezen, maar een andere thee kan ook.” Heb je ernstige klachten of gaat het niet over, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Wat kan je wél doen tegen keelpijn?

Het is dus niet wetenschappelijk bewezen dat specifiek gemberthee drinken keelpijn helpt voorkomen. Daarom wil je dus je weerstand zo hoog mogelijk maken en houden om ziek worden te voorkomen. Daarover deelt Groenenberg de volgende tip: „Probeer zo gezond mogelijk te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen. Zo ondersteun je je weerstand. En met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.”

Om je weerstand zo goed mogelijk te ondersteunen, en dus de kans op keelpijn krijgen en verkouden worden hiermee te minimaliseren, deelt Groenenberg de volgende adviezen:

  • Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit;
  • Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst;
  • Eet minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten;
  • Eet genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas;
  • Eet dagelijks een handje ongezouten noten;
  • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet;
  • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.

Tegen keelpijn hoeven we gember dus niet in te zetten, maar gember heeft wel veel andere (wetenschappelijk bewezen) gezondheidsvoordelen. Waar je gember wél voor kunt inzetten, vertellen we in dit artikel: Gember als natuurlijk medicijn? Dit zijn de 7 bewezen gezondheidsvoordelen.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van minder vlees eten

Dit artikel verscheen (deels) eerder op Metro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Feit of fabel: is het wetenschappelijk bewezen dat gemberthee helpt bij keelpijn?
Sluiten