Alissa van der Voort
Alissa van der Voort Mind 8 jan 2019

Ouderwetse gezelligheid en een lekker potje klagen: dit is de geluksformule voor Nederland(ers)

Tijdens onze zoektocht naar geluk, waarbij wij in een jaar tijd 17 van de gelukkigste en minst gelukkige landen ter wereld bezochten, mag ‘ons’ eigen Nederland natuurlijk niet ontbreken. Met ruim 88 procent van de Nederlanders die hun geluk met een 7 of hoger beoordeelt, is het zeker niet het minste land om te onderzoeken wat geluk nu écht is.

Dit is de geluksformule van Nederland.

Lekker potje klagen

Met het gezicht op onweer zou je niet zeggen dat klagen onderdeel is van de Nederlandse geluksformule, maar het tegendeel is waar. Het maakt ons juist gelukkig. Dat vinden wij zelf tenminste. Klagen staat namelijk gelijk aan de vrijheid om te spreken. Om je mening te uiten. Het feit dat we over alles een mening mogen hebben, ervaren we (vooruit: nadat we zijn uitgeraasd) als een enorme luxe. Bovendien komt klagen bij ons niet eens altijd voor uit een negatieve ervaring. Neem bijvoorbeeld afgelopen zomer: klagen we jarenlang dat we graag eens een zonnige zomer willen, klaagden we tijdens tropische temperaturen dat het weer ‘te heet’ was. Klagen lucht op en – zo wijst ook wetenschappelijk onderzoek uit – verbetert onze gemoedstoestand.

Ondernemerschap

Als ons één ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat Nederlanders ondernemend van aard zijn. Don’t take our word for it. Ook de mensen in het buitenland die we hierover spraken, beamen dit. ‘Nederlanders, die trekken vaak lekker hun eigen plan en zien wel hoe het uitpakt’, was een veelgehoorde visie op de Nederlandse geluksformule.

Maak van elke dag een mindful-feestje: zo ontwikkel je een pura vida-lifestyle als nuchtere Hollander

Ondernemerschap betekent overigens niet dat iedereen de wens heeft om een eigen BV op te richten. Het betekent eigenaarschap durven nemen over iets, en daar vol voor gaan. Het is bijvoorbeeld de reden waarom Nederland in het bezit is van zo’n 80.000 kilometer aan dijken. Dit gebied onbewoonbaar? Dat bepalen wij wel.

Ouderwetse gezelligheid

Het blijft voor mensen uit het buitenland een interessant fenomeen: gezelligheid. Dat ene niet te vertalen woord dat in het DNA van iedere Nederlander schuilt. Iets waar we constant naar op zoek zijn. Van ‘gezellig’ cadeautjes uitpakken op Sinterklaasavond tot ‘gezellig’ met vrienden in de kroeg hangen op Koningsdag. We worden er gelukkig van met anderen samen te zijn. Het creëert een gevoel van verbinding, ontspanning en plezier. Ook richten we ons huis graag ‘gezellig’ in, en gaan we vaak even ‘gezellig’ iets doen. Het moge duidelijk zijn: gezelligheid is de core van de Nederlandse geluksformule.

Meer lezen? In het boek Gelukkigst neemt schrijver én reizigster Alissa van der Voort je mee op haar reis en deelt ze met haar vriend de lessen van de inwoners van de meest, én van de minst gelukkige landen ter wereld. Van het Finse Sisutot de Costa Ricaanse pura vida-lifestyle. De kleurrijke beschrijvingen van de landen en de bijzondere ontmoetingen zijn doorweven met wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over het menselijk geluk. Ingrediënten uit de wereldkeuken om jouw persoonlijke versie van geluk te definiëren.

Benieuwd naar andere geluksformules?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Ouderwetse gezelligheid en een lekker potje klagen: dit is de geluksformule voor Nederland(ers)
Sluiten