Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mind 30 mrt 2019

Deze type mensen hebben de gelukkigste huwelijken

Een gelukkig huwelijk, daar zou iedereen voor tekenen. Bij de ene lijkt het allemaal love and peace, bij de ander is het dagelijks ruzie. Persoonlijkheid blijkt uit recent onderzoek een factor te zijn die de huwelijkstevredenheid verklaart. Benieuwd wat jouw persoonlijkheid zegt over je huwelijkstevredenheid?

Eerder vroegen we ons af of er zoiets bestaat als mensen die moeilijk zijn om van te houden. In diezelfde context is het interessant om te weten of sommige persoonlijkheden nu eenmaal minder kans hebben op een gelukkig huwelijk.

Huwelijkstevredenheid en persoonlijkheid: de test

Dat werd onderzocht in recent onderzoek van de Universiteit van Yale. Daarvoor onderzochten de onderzoekers 178 getrouwde koppels tussen de 37 en de 90 jaar. De persoonlijkheidstrekken waarnaar werd gekeken, zijn emotionele stabiliteit, empathie, mate van sociaal zijn en hechtingsstijl.

Ten eerste vond men dat mensen die emotioneel stabiel, empathisch en sociaal zijn de gelukkigste huwelijken hebben. Wij hielden eerder een pleidooi voor empathie. Als dat je nog niet overtuigd had, laat dan dit onderzoek een reden zijn om je empathischer op te stellen naar anderen toe.

Hechtingsstijl

Ten tweede vond men dat ook de hechtingsstijl een rol speelt bij huwelijkstevredenheid. Hechting gaat over een emotioneel (on)veilig gevoel dat we met ons meedragen als gevolg van de interactie tussen verzorger en kind.

Mensen die veilig gehecht zijn, zijn niet bang voor intimiteit. Ze zijn daarom in staat om gezonde relaties op te bouwen waarin conflicten geen bedreiging zijn. Mensen met een angstige hechtingsstijl hebben een constante vrees om achtergelaten te worden (verlatingsangst). Relaties verlopen daarom vaak moeilijker dan bij veilig gehechte mensen en conflicten komen veel harder aan.

Uit het onderzoek blijkt nu dat het zijn vooral mensen die angstig gehecht zijn die het minst tevreden zijn in huwelijk. Dat komt natuurlijk niet compleet uit de lucht gevallen, gegeven bovenstaande theorie.

De angstig gehechte mensen maken zich zoveel zorgen dat hun partner niet naar hen omkijkt dat hun huwelijkstevredenheid daaronder lijdt. Mensen zonder dit soort verlatingsangst zijn diegene die het gelukkigst zijn met hun huwelijk.

Ook interessant: We zijn allemaal liefdesbang (over verlatings- en bindingsangst)

Persoonlijkheid zit in je speeksel

Het knappe aan dit onderzoek is dat de persoonlijkheidstrekken gemeten werden via een speekselstaal (en niet met klassieke persoonlijkheidsvragenlijsten, zoals je misschien zou verwachten). In speeksel zit DNA waarin men oxytocine onder de loep kan nemen. Oxytocine is een soort van liefdeshormoon, wat een belangrijke rol speelt bij het hechtingsproces.

Hoe interessant is het dat een abstract onderwerp als liefde bestudeerd kan worden via harde wetenschap? Het zijn dit soort studies die ons meer inzicht geven in de meest complexe relaties in ons leven. We like.

Meer lezen over huwelijken:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze type mensen hebben de gelukkigste huwelijken
Sluiten