Nooit meer namen of telefoonnummers vergeten? Zo train je je geheugen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F05%2Fgeheugen-trainen.jpg)
Terwijl jij moeite hebt met je sleutels terugvinden en de naam bedenken van degene die zich net heeft voorgesteld, zijn er ook mensen die de volgorde van een heel kaartendek in twaalf tot vijftien seconden kunnen onthouden. Dat is in jouw ogen waarschijnlijk een real-life superkracht, maar de waarheid is dat jij met veel training in principe hetzelfde zou kunnen bereiken met je geheugen.
Je kunt je geheugen namelijk trainen om nooit meer telefoonnummers of namen bij gezichten te vergeten.
Geheugenatleten
De mensen uit de inleiding die in seconden een heel kaartendek uit hun hoofd kunnen leren, zijn zogenaamde geheugenatleten. Ze gebruiken bepaalde technieken om makkelijker dingen, zoals nummers, te onthouden. Geheugenatleet Munkhshur Narmandakh onthield op deze manier bijvoorbeeld meer dan 6.000 binaire cijfers in slechts dertig minuten.
Nog niet helemaal overtuigd dat jouw brein dat ook kan? Onderzoek dat in 2017 gepubliceerd werd toont aan dat iedereen zijn geheugen kan trainen door dezelfde trucs te gebruiken als geheugenatleten. Voor het onderzoek vergeleken onderzoekers de hersenscans van geheugenatleten met mensen die nog nooit van deze technieken gehoord hadden.
De scans toonden aan dat de hersenen van jou en mij niet anders in elkaar steken dan die van geheugenatleten. Wel ontdekten ze dat hun hersenen unieke activiteit lieten zien in de regio’s die het geheugen omvatten. Vervolgens trainden ze de hersenen van de andere groep. Wat blijkt? Al binnen zes weken was diezelfde unieke activiteit te zijn op de hersenscans.
Technieken om beter te onthouden
Om hele kaartendekken en 6.000 binaire cijfers te onthouden, gebruiken geheugenatleten twee technieken, lezen we op The New York Times. De eerste heet het ‘Major System’ en werd in 1648 ontwikkeld door historicus Johann Winkelmann. Ons geheugen kan visuele beelden veel beter onthouden dan cijfers. Met deze techniek zet je cijfers daarom om in letters, woorden en uiteindelijk beelden.
Ook interessant: Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij
Als je naar bovenstaande afbeelding kijkt, zie je bijvoorbeeld dat nummer 19 omgezet kan worden in TP, TB, DP of DB. Daarbij ga je dus woorden verzinnen als toiletpapier, tuba, doperwten en dobbelsteen. Zo kan je in weze een heel telefoonnummer uit je hoofd leren door cijfers te veranderen in woorden.
Geheugenpaleis
Maar is het onthouden van al die woorden niet net zo moeilijk als een telefoonnummer? Dat is best mogelijk. Geheugenatleten combineren het ‘Major System’ daarom met een andere techniek, genaamd ‘MoL’ of ‘geheugenpaleis’. Hierbij plaats je de woorden die je eerder hebt bedacht in een voor jou bekende plek, zoals je huis. Om ze te onthouden loop je in je hoofd de voordeur door, waarna je bijvoorbeeld een tuba in de gang ziet staan.
Een andere truc om een telefoonnummer te onthouden is door alle cijfers om te zetten in woorden. En daar vervolgens een zin mee te maken. Dat is best lastig, maar wordt makkelijker als je weet dat de zin niet grammaticaal hoeft te kloppen of de woorden niet juist gespeld hoeven te zijn. Het moet alleen te onthouden zijn.
Namen onthouden
En hoe zit het dan met namen? Ook hier is het belangrijk dat je deze om gaat vormen naar iets wat je visueel voor je ziet.
Tijdens een Engelstalig onderzoek werd aan proefpersonen een foto van een man laten zien. De helft van de groep werd verteld dat de man ‘Baker’ van zijn achternaam heet, de andere groep werd verteld dat de man een ‘baker’, in het Nederlands vertaald bakker, is. Dagen later herinnerden de proefpersonen wel dat het een bakker is, en niet dat de man Baker van zijn achternaam heet.
Must see: The mind explained op Netflix is een boeiende miniserie over ons brein
Dit komt weer omdat de hersenen visuele beelden beter onthouden. En zodra we horen dat iemand bakker is, zien we hem ‘s ochtends vroeg op staan om in zijn bakkerij brood te kneden. Of we zien meteen vers brood of een wit schort met witte hoed voor ons.
Het onthouden van 6.000 binaire cijfers of alle namen op een netwerkborrel is dus niet onmogelijk. Je zal je hersenen en geheugen wel hard moeten trainen. Helemaal in een tijd waarin we alles kunnen opzoeken en onze hersenen daarom een stuk minder worden uitgedaagd. Als je eenmaal structureel met geheugentraining aan de gang gaat, zal je zien dat je in het dagelijks leven ook veel meer dingen onthoudt. Je hersenen hebben dan namelijk nieuwe verbindingen aangelegd.
Meer lezen over het gezond houden van je brein?
- 7 manieren om je brein gezond te houden (ongeacht je leeftijd)
- Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen
- Prikkel je brein met neuroplasticiteit (+ 4 tips om je brein gezond te houden)