Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 13 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat we allemaal mis hebben over de essentie van geluk

De ene ochtend kan ik de wereld aan en diezelfde avond stort ik bij de minste tegenslag in. Tja, geluk is een fragiel gegeven. Daarom is het soms verfrissend om andermans visie over geluk te horen. In deze video van The School of Life doet Jessica Kellgren-Fozard haar zegje over het veelbesproken onderwerp.

The School of Life is ons natuurlijk niet onbekend. Eerder tipten we al video’s over paniekaanvallen, over het versimpelen van je leven en over wat mensen écht aantrekkelijk maakt. Vorige maand was Jessica Kellgren-Fozard te gast om haar visie op geluk toe te lichten. Het resultaat? Een inspirerend betoog over geluk.

Jessica Kellgren-Fozard

Misschien doet deze naam niet meteen een belletje rinkelen, toch is Jessica (voornamelijk in de UK) een razend populaire TV-presentatrice en Youtuber. Wat haar zo interessant maakt?

Jessica is geboren met chronische ziektes die haar zenuwstelsel, spijsvertering, spieren, energieniveau en gehoororgaan aantasten.

Lees ook: Als je hoort dat je moeder ernstig ziek is

Soms heeft ze een rolstoel of krukken nodig om te bewegen en zonder gehoorapparaat hoort ze niets. Haar dieet dient ze nauwgezet in de gaten te houden en voornamelijk met suiker moet ze oppassen. Tóch omarmt ze haar ziektes eerder dan dat ze ze verafschuwt: ‘mijn ziektes zijn wie ik ben en wie ik altijd ben geweest‘.

Die positieve mindset zet zich voort in haar boeiende visie op geluk

Het geheim van geluk (volgens Jessica)

In de video gaan de reporters eerst en vooral de straat op om de inwoners van Brighton te vragen naar hun definitie van geluk. Wat bleek? Het merendeel van de mensen linkt geluk rechtstreeks aan materiële zaken als een dure auto, een handtas van Chanel of genoeg geld voor een groot huis.

Maar is dat wel echt wat mensen gelukkig maakt? Volgens Jessica is het geheim van geluk onder te brengen in 7 verrassende componenten. En zij kan het weten:

1. Menselijke verbinding

Dit is het meest vitale aspect van geluk. Hierbij gaat het om momenten waarbij we ons kwetsbaar opstellen naar anderen toe en waarbij anderen hun kwetsbare inzichten delen met ons.

2. Waardering

Het is belangrijk om in het dagelijks leven zowel de kleine als de grote zaken te waarderen. Zélfs al gaat dat ‘maar’ over het drinken van je favoriete drankje.

3. Acceptatie

Accepteer je grenzen, want als je voor jezelf een limiet stelt, dan geef je jezelf ook een portie vrijheid.

Lees ook: De kunst van het accepteren: zo leer je dat volgens een psycholoog

4. Klein geluk

Geluk hoeft niet zo groots te zijn, want zit ook in kleine, alledaagse dingen: een warm bad, goede nachtrust of een mooi jurkje waar je je goed in voelt.

5. Liefde

Liefde uiten gaat verder dan trouwen en romantische relaties. Liefde zit ‘m ook in aardig zijn tegen vreemden op straat. Door liefde te laten zien aan anderen, tonen we ook liefde aan onszelf.

6. Persoonlijke groei

Nieuwe dingen bij te leren en blijven groeien als persoon is het ultieme recept voor positieve gevoelens als warmte, trots en geluk.

Must read: Dit is wat er gebeurt tijdens een proces van persoonlijke groei

7. Bescheiden dromen

Geluk zit in de kleinste dingen: de lach van je geliefde, een wandeling op het strand, het enthousiasme van een hond. Wat kan je gelukkiger maken dan dat?

Geluk moet iets zijn als gezondheid, stelt Jessica tenslotte. Iets wat we op de eerste plaats stellen en iets waar we aan werken. Enkel door te accepteren dat niet alles goed gaat, kunnen we zien wat we wél hebben in het leven, en dat is heel wat om dankbaar voor te zijn.

Bekijk de volledige video hier:

What Is The Secret Of Happiness? | The School of Jessica Kellgren-Fozard

This is the BIG one, the question that has been searched for as long as humans have traveled the earth. Perspective on this matter is everything. One such perspective comes from British YouTube creator Jessica Kellgren-Fozard, who suffers from two rare nerve disorders as well as having impaired hearing, vision and mobility.

Meer over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is wat we allemaal mis hebben over de essentie van geluk
Sluiten