Een wetenschappelijk antwoord op waarom katten zulke eigenaardige wezens zijn

Katten zijn merkwaardige wezens, daar zijn we het wel over eens. Ze klimmen in de gordijnen, proppen zich in kleine hoekjes, gaan bovenop kasten zitten en kunnen uren uit het raam staren. Heel schattig allemaal, maar waarom doen ze dat? Volgens professor dierengeneeskundige wetenschappen, Tony Buffington doen katten dit niet zonder reden. Hij legt uit waarom katers en poezen zich af en toe zo gek gedragen.

In de 10,8 miljoen jaar dat katachtigen op onze planeet leven, hebben ze een hoop overlevingstactieken ontwikkeld. En hoewel deze tactieken nu overbodig zijn – in ons huis zijn er geen roofdieren en is er genoeg te eten – is het gedrag nog steeds te zien. Dit zorgt ervoor dat katten af en toe heel vreemd kunnen doen. Maar wat maakt het eigenaardige gedrag zo nuttig?

Waarom je kat op hoge plekken zit

Zit je kat ook vaak op de kast of bovenop de openstaande deur? Als we kijken naar de overlevingsvoordelen, is het eigenlijk niet zo vreemd.

In het wild klimmen katten graag op hoge plekken om de omgeving in de gaten te houden. Zo kunnen ze zoeken naar een prooi en snel zien wanneer er een roofdier aankomt.

Jouw kat hoeft in de huiskamer misschien niet bang te zijn voor roofdieren; instinctief blijft de kat graag op een hoge plek om uit te kunnen kijken over jouw ‘o zo gevaarlijke’ huiskamer.

Lees ook: Deze invloed heeft de maan op het gedrag van planten en dieren

Waarom een kat altijd jaagt

Katten zijn altijd aan het jagen. Is het niet op de muizen in de tuin, dan is het wel op het laserlampje, het stukje draad of het propje papier. Maar waarom doen ze dat?

Instinctief zijn katten gedreven opportunisten. Wanneer ze een prooi zien, moeten ze ‘m meteen vangen. Ze weten namelijk niet wanneer de volgende keer is dat ze een prooi tegen gaan komen.

Ook in huis werkt dit zo. Je kat heeft nog steeds het gevoel dat elke prooi gevangen moet worden. In de meeste gevallen eet je kat zijn prooi niet eens op.

If it fits, it sits (maar waarom?)

Je hebt vast wel gemekt dat je kat zich in de meest kleine plekjes wil wringen (anders moet je maar eens ‘if it fits, it sits’ googelen). Maar waarom doen katten dat toch?

Ook dit gedrag heeft een (bio)logische verklaring. Waarschijnlijk komt het doordat katten voornamelijk op kleinere prooien jagen. In het wild verstoppen deze kleinere diertjes zich vaak op kleinere plekken. Katten die nieuwsgieriger waren naar kleine plekken, hadden dus een grotere kans om een prooi te vinden en een grotere kans om te overleven.

Must read: WOW: dit is het gevolg van klimaatverandering op het uitsterven van dieren en planten

Waarom je kat een hekel heeft aan je meubels

In de natuur is het voor een kat ongelofelijk belangrijk om scherpe nagels te hebben. Met hun scherpe nagels kunnen ze hun prooi vangen, snel vluchten voor gevaar en zelfs een gevecht met een roofdier winnen.

Een kat heeft dus niet echt een hekel aan je bank, kussens, stoelen en gordijnen, ze wil gewoon scherpe nagels. Op die manier heeft ze de grootste kans om te overleven.

Waarom je kat zich zo goed kan verstoppen

Wanneer een kat achterna gezeten wordt door grote roofdieren is het belangrijk, dat ‘ie zich snel verstopt. Zich kunnen verstoppen in een gat in de boom, onder een steen of tussen bladeren, kan het verschil tussen leven en dood betekenen.

Omdat je kat dit in de natuur zo goed beheerst, is je kat ook in huis een meester in verstoppertje. Hoe kleiner hoe beter.

Binnenshuis kan een kat zich behoorlijk vreemd gedragen. Tenminste, dat vinden wij. Als je nagaat wat de voordelen van het vreemde gedrag zijn, is het eigenlijk helemaal niet zo gek. Na de miljoenen jaren dat katten in het wild hebben geleefd, is het best logisch dat ze een aantal van die overlevingstrekjes nog steeds laten zien.

Meer over katten:

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Een wetenschappelijk antwoord op waarom katten zulke eigenaardige wezens zijn
Sluiten