Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Better World 3 mrt 2018

Gebouwen moeten gezonder (en niet alleen duurzamer)

De lift verstoppen zodat mensen met de trap gaan. Klinkt kinderachtig, maar het is wat Ben van Berkel heeft gedaan bij zijn bedrijf UNStudio. De architect – onder meer bekend van de Erasmusbrug – meldt aan het Parool dat we meer aandacht moeten besteden aan gezonde gebouwen. Het gaat volgens van Berkel altijd over duurzaam bouwen, en veel minder over gezond bouwen. Hij ziet graag dat dit verandert. Een feit is, zo stelt hij, dat we gemiddeld 80 procent van ons leven binnen doorbrengen. Een gezonde omgeving binnenshuis (en op kantoor) is dus geen overbodige luxe.

Slechte luchtkwaliteit

Eén van de problemen die volgens van Berkel zou moeten worden aangepakt betreft de luchtkwaliteit. Hij stelt dat deze in veel kantoren nog slechter is dan die buiten. Het ruikt niet alleen muf, maar kan ook de oorzaak zijn van hoofdpijn, of andere gezondheidsklachten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het ten koste gaat van de productiviteit van werknemers. Een meta-analyse uit 2006 van 24 studies toonde aan
dat slechte luchtkwaliteit de productiviteit verlaagde met wel 10 procent.

Minder ziekteverzuim

Gelukkig komt Van Berkel met een aantal oplossingen. Zo liet hij in een van zijn ontwerpen de lucht niet meer circuleren (zoals in de meeste gebouwen gebeurt), maar werd de oude lucht het plafond in gezogen. Het ontwerp leverde zo’n 20 procent minder ziekteverzuim op. En daar wordt zowel werkgever áls werknemer blij van. Volgens het rapport Gezondheid, Welzijn & Productiviteit in Kantoren blijkt dat het jaarlijkse ziekteverzuim in Nederland 3,3 miljoen werknemers treft, wat werkgevers 11,5 miljard euro per jaar kost.

Een ander aandachtspunt betreft de gezondheidseffecten van materialen. Van Berkels bedrijf doet hier momenteel onderzoek naar, omdat er nog maar weinig over bekend is.

Meer lezen?

Dit zijn de 10 duurzaamste steden ter wereld.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Gebouwen moeten gezonder (en niet alleen duurzamer)
Sluiten