Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 26 jan 2017

Gazelle komt als eerste met een fiets die smartphone-gebruik blokkeert

Appen tijdens het fietsen: levensgevaarlijk. In sommige landen (waaronder Denemarken) is het daarom verboden om je telefoon vast te houden tijdens het fietsen. In Nederland is dat nog toegestaan, maar er wordt wel naar oplossingen gezocht. Zo werkt Gazelle bijvoorbeeld aan een fiets die smartphone-gebruik blokkeert.

Fietsfabrikant Gazelle neemt de gevaren van appen tijdens het fietsen serieus. En dat is maar goed ook. Uit gegevens van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat in drie à vier procent van de fietsongevallen een telefoon in het spel is.

Veiligheid boven alles

Appen tijdens het fietsen kan ervoor zorgen dat je afgeleid raakt in het verkeer. Risicofactoren zijn onder andere dat fietsers gemiddeld met een lagere snelheid rijden en vaker iets over het hoofd zien, stelt het SWOV. Met de SafeDrivePod wil Gazelle dit in de toekomst voorkomen.

Het apparaat moet ervoor zorgen dat de smartphone van de bestuurder automatisch wordt uitgeschakeld wanneer hij of zij meer dan 10 kilometer per uur rijdt. Hoe dat precies werkt? Het ingebouwde systeem maakt via bluetooth verbinding met de app op de telefoon. Als fietsers zich in het verkeer begeven kan er hierdoor niet langer gebeld of gewhatsappt worden.

Het is nog niet bekend wanneer de fiets op de markt komt, maar met een beetje gezond verstand kom je ook al een heel eind.

Meer lezen?

Misschien rijden we over 20 jaar allemaal in deze auto.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Gazelle komt als eerste met een fiets die smartphone-gebruik blokkeert
Sluiten