Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 27 jul 2018

WeekendTip: mis deze events tijdens de Gay Pride in Amsterdam niet

Vanaf morgen staat Amsterdam een week lang in het teken van de Gay Pride! Van 28 juli tot 5 augustus vind je door de hele hoofdstad binnen- én buitenevents om de vrijheid van liefde voor iedereen te vieren. Van straat- en pleinfeesten en een Pride Walk én natuurlijk de bekende Canal Parade door de grachten van Amsterdam. De Gay Pride wordt elk jaar weer groots gevierd, inmiddels al twintig jaar op rij. En dat is fijn. Wij zijn trots op ons land dat trots is.

Wereldwijde Gay Pride

De Gay Pride en de bijbehorende Gay Parade in Amsterdam zijn een onderdeel van de wereldwijde Pride. Veel LHBTI-organisaties laten vooral nu zien waar zij voor staan en voor vechten. Benieuwd waar de je Gay Parade dit jaar langs gaat? Het is net iets anders dan vorig jaar: de route loopt namelijk van oost naar west in plaats van andersom. De hele route wordt speciaal autovrij gemaakt.

Wat te doen tijdens Gay Pride 2018 in Amsterdam?

Negen dagen lang kan je genieten van de Gay Pride in Amsterdam, dit zijn Bedrock’s favoriete evenementen tijdens de Gay Pride 2018.

Canal Parade

Het allerbekendste evenement van de Gay Pride is toch wel de botenoptocht ‘Canal Parade‘. Boten in allerlei kleuren, maten met pompende muziek varen door de binnenstad van Amsterdam. De parade bestaat uit allerlei deelnemers: van kleine lokale LHBT stichtingen, landelijke LHBT belangen verenigingen, gay-horeca, roze netwerken van multinationals en banken, roze overheidsinstellingen, politieke partijen, ministeries tot (media) bedrijven die de emancipatie strijd van de LHBT community ondersteunen.

Pride Park

Het is inmiddels een traditie geworden, de aftrap van Pride 2018 in het Vondelpark! We vieren vrijheid en waar kan dit beter dan in het park van de liefde. Volop activiteiten zoals de Rainbow Market, spoken word, sport en spel door Pride & Sports, het Youth Pride NL veld en nog veel meer. Het Vondelpark Openluchttheater dient als hoofdpodium.

Pride Park: 28 juli 2018 – 14:00 – 22:00 

Pride Walk

Programma

11:00 – 12:00 : Manifestatie met speeches en optredens bij het Homomonument (Westermarkt)
12:00 – 13:30 : PrideWalk van Westermarkt via Dam – Rokin – Vijzelstraat – Weteringschans – Stadhouderskade naar het Vondelpark Openlucht Theater
13:30 – 14:00 : Opening ceremonie van Pride Amsterdam 2018 in het Vondelpark Open Lucht Theater

Pride Walk: 28 juli 2018 – 11:00 – 13:00

Wel vrij, maar liever niet hand-in-hand (hoe tolerant zijn we eigenlijk tegenover de LHBT-community?)

Zie de tentoonstelling van Aids in Amsterdam

Eind 1981 wordt een man met vreemde klachten opgenomen in het AMC. Artsen weten zich geen raad en de man sterft. De meeste Nederlandse slachtoffers vallen in Amsterdam waar verschillende groepen een verhoogd risico lopen op besmetting. Een medicijn is er niet, de diagnose aids is een doodsvonnis.

In de tentoonstelling worden beelden getoond uit de periode waarin de ziekte als een roofdier door de hoofdstad trok. Een tijd waarin we het begrip buddy leren kennen, quilts de herinnering aan slachtoffers levendig houden en herdenkingsbijeenkomsten ontstaan zoals de AIDS Memorial Day. De foto’s op de tentoonstelling tonen angst en verdriet, maar ook liefde en de wil om te leven.

Aids in Amsterdam: 6 juli – 2 september 2018. Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 – 17:00 en zaterdag en zondag van 12:00 – 17:00.

Wist je trouwens ook dat er nu een prachtige fotoserie in het Stedelijk Museum hangt dat gaat ver het hiv-stigma?

Versier jezelf tussendoor met leuke pins

Bij Hutspot in Amsterdam kun je terecht voor zogenaamde ‘pins for pride’. Pins die je op je kleding kunt spelden met om de boodschap ‘draag je seksualiteit met trots en een beetje humor’ uit te gedragen en te verspreiden.

Waarom we er precies zo blij van worden (los van het feit dat ze er tof uit zien): de opbrengst van de pins gaat naar het Aidsfonds om hun missie naar een wereld zonder AIDS te steunen.

Bekijk kunst bij Rainbow Dress in OLVG Oost

Het Amsterdamse ziekenhuis middenin de stad én aan het Oosterpark, laat dit weekend een bijzonder (en schokkend) kunstwerk zien. De ‘Rainbow Dress’ bestaat uit 75 vlaggen die staan voor landen waarin homoseksualiteit nog steeds strafbaar is. Wist je trouwens dat het homohuwelijk in het Westerse Australië pas vorig jaar legaal is geworden?

Dit onderstreept het belang van een blijvende ontvankelijkheid van Amsterdam voor LHBT-vluchtelingen die in hun land vervolgd worden vanwege hun seksuele of genderidentiteit.

Rainbow Dress in OLVG Oost: 28 juli – 2 augustus – 10:00 – 18:00

milkshake festival

Dans bij Milkshake festival

Milkshake wordt georganiseerd door poptempel Paradiso en club AIR. Het is een dance-festival weekend dat is ontwikkeld vanuit de gedachtegang ‘niets moet, alles mag’ en laat zien dat entertainment, muziekkeuze, kledingkeuze en status niets met seksualiteit te maken heeft. Milkshake viert de stad en haar initiatieven en zet zich in voor iets meer hoffelijkheid en liefde voor elkaar. Dik, dun, klein, groot, homo, hetero, trans, travo, pikzwart of lelieblank: mensen zijn het zout van de aarde en dit gaan we vieren!

Milkshake Festival: 28 & 29 juli – 12:00 – 23:00

Movie night

Heb je meer behoefte aan rust dit weekend en sla jij de wilde feestjes liever over? Ook dan kan je van de Gay Pride genieten want op PICL (een online filmhuis) biedt nu elke week de ‘PICL special: Roze Zomer‘ aan en draait elke week een nieuwe gay- en lesbian film!

Duurzame trots!

Leuk feitje is dat sinds 1 maart dit jaar er een nieuw beleid rondom duurzaamheid van kracht is gegaan in Amsterdam. Dit houdt in dat evenementen vanaf 2000 bezoekers zich aan bepaalde duurzaamheidsregels moeten houden. Zo ook Gay Pride!

Er wordt daarbij gefocust op onder andere de 3 R’s: Reduce, Reuse en ReCyle. Ook wordt er gekeken naar hoe het energieverbruik naar beneden kan worden geschroefd en of er groene stroom kan worden gebruikt (Gay Pride wil dit jaar vijftig procent groene stroom gebruiken!).

Meer lezen over seksuele diversiteit?

De beste Bedrock-artikelen ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
WeekendTip: mis deze events tijdens de Gay Pride in Amsterdam niet
Sluiten