Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 23 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Zo verduurzaam je je garderobe zonder alleen bij duurzame merken te kopen

We vinden het belangrijk om er goed uit te zien. Maar een goede aarde is nog belangrijker. De fashion industrie is de op één na vervuilendste industrie in de wereld. Tijd om ook je garderobe duurzaam te maken dus. En daarvoor hoef je heus niet alleen maar bij duurzame merken te kopen.

Natuurlijk hoort kleding kopen bij duurzame merken zeker bij een duurzame garderobe creëren. Je stemt als het ware met je geld, doordat je duurzame merken steunt. Het nadeel voor ons is dat er vaak een hoog prijskaartje hangt aan duurzame kleding, omdat het een investering is en je de eerlijke prijs voor een item betaalt. Maar er is meer dat je kunt doen.

Duurzame mode: hoe zit dat?

First things first: wanneer is mode eigenlijk duurzaam? Duurzaamheid kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Kleding kan vaak niet aan alle duurzame eisen voldoen. Je zult daarom zelf moeten kiezen wat voor jou het belangrijkste is. Dit kan zijn dat de kleding lokaal en onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, maar ook dat het van ecologische materialen is gemaakt.

Maar een kledingstuk dat duurzaam geproduceerd is en vervolgens onderin je kast beland, omdat het niet helemaal is wat je zocht, is ook niet duurzaam. Soms kan je daarom beter een item kopen dat niet per se duurzaam is, maar dat jij wel duurzaam maakt doordat het een bewuste keuze is.

Zo kun je je garderobe verduurzamen

Duurzame mode raakt eindelijk haar ‘geitenwollensokken’-imago langzaamaan kwijt. Er duiken steeds meer toffe merken op, zoals de hippe en prachtige merken Reformation en Musier Paris.

Maar naast duurzame kledingmerken toevoegen aan je garderobe, kan je nog een aantal andere dingen doen om duurzaam met mode om te gaan. Het begint allemaal met minder kopen en je shopping mentaliteit veranderen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Begin met het opruimen van je kledingkast

Net zoals de meeste veranderingen, beginnen we ook hier met opruimen. We hebben vaak heel veel kleding, maar toch niks om aan te trekken. Dit komt doordat we de meerderheid van wat er in onze kledingkast ligt niet dragen. Ruim daarom je kleding op en doe alles weg wat je het afgelopen jaar niet hebt gedragen. Geef het weg aan iemand anders, verkoop het of breng het naar de kringloop.

Nu je kast opgeruimd is, heb je een goed overzicht van alle kleding die je hebt. Zo is het ook meteen duidelijk welke items je nog echt nodig hebt. Handig voor als je gaat shoppen; dit voorkomt miskopen. Vanaf nu kan je je eigen capsule garderobe bouwen.

Minder keuzestress en meer duurzaamheid: wat is een capsule wardrobe?

Doe geen impuls aankopen

Over miskopen gesproken, het is dus belangrijk om deze te voorkomen. Soms hebben we een impulsieve bui en kopen we iets wat op het eerste gezicht leuk lijkt, maar waar we toch spijt van krijgen. Denk daarom altijd goed na voor je iets koopt en koop het niet meteen als je oog op een kledingstuk valt.

Denk je er 2 weken later nog steeds aan? Dan kun je het altijd nog gaan halen, maar grote kans dat je het dan alweer vergeten bent. Zeker bij grote aankopen is het verstandig om er wat langer over na te denken, bijvoorbeeld 1 of 2 maanden. Bang dat het dan weg is? Dan is het dus een fast fashion item en daar wil je juist niet voor gaan bij een duurzame garderobe.

Ga voor tijdloze items

Je wordt vrolijker van een kledingkast vol met kleding die je graag draagt, dan van items die het net niet zijn of te snel weer uit de mode raken. Kies daarom voor tijdloze kleding in plaats van voor fast fashion, zodat je kleding meerdere seizoenen mee gaat en je het dan ook nog steeds leuk vindt.

Investeer gerust in iets dat wat duurder is. Minder kleding kopen, betekent meer geld overhouden, waardoor je ook eens kunt investeren. Uiteindelijk gaat dat dan langer mee dan iets goedkoops wat je al snel weer moet vervangen.

Laat je niet verleiden door sale

Uitverkoop roept iets geks in ons op. Ineens willen we dingen, omdat ze afgeprijsd zijn. Maar hoe groot de verleiding ook is, probeer er niet in mee te gaan. Vaak denk je dat het een goede deal was, maar is dat het helemaal niet. Had je het item voor de volle prijs gewild? Zo nee, waarom dan wel nu het een paar tientjes goedkoper is?

Koop dus alleen dingen in de sale die écht iets toevoegen aan je garderobe of die je echt nodig hebt.

Tweedehands kleding kopen? Hier moet je op letten volgens een expert

Koop tweedehands

Tweedehands shoppen wordt steeds ‘gewoner’ en dat is maar goed ook. Er zijn al zoveel mooie spullen gemaakt! Zo geef je kleding een tweede leven en daarbij heb je vaak de kans om unieke items te scoren die je niet overal al ziet. Er zijn genoeg leuke tweedehands of vintage winkels waar je terecht kunt.

Wil je toch wat meer trendy items? Dan zijn apps als The Next Closet en United Wardrobe je beste vrienden om te slagen.

Daag jezelf uit en koop een tijdje niks

Start een challenge waarin je jezelf uitdaagt om een periode lang niets te kopen. Dit kan een maand zijn tot een jaar. Doe wat haalbaar voor jezelf is om het leuk te houden. Door niks te kopen, leer je om alles uit je huidige garderobe te halen.

Leuke bijkomstigheid: je word er een stuk creatiever van. Je wordt namelijk genoodzaakt om nieuwe kleding combinaties te maken. Daarnaast kan het ook helemaal geen kwaad om vaak dezelfde outfits aan te hebben.

Meer over duurzame mode

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Zo verduurzaam je je garderobe zonder alleen bij duurzame merken te kopen
Sluiten