Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 15 jan 2018

Hoe freelancen langzaam de nieuwe standaard wordt

Werk doen dat je zélf kiest, je eigen tijd indelen, op de plek die jij het fijnst vindt. Zomaar een paar voordelen van werken als freelancer. En laten die nou uitstekend aansluiten bij de behoeften van een grote groep millennials op de arbeidsmarkt. Steeds vaker kiezen we voor een werksituatie waarin we ons vrijer voelen. We doen liever waar we écht goed in zijn, waar we blij van worden. Naast een vaste baan voor de kost kiezen we bijvoorbeeld voor side projecten waarvan ons hart sneller gaat kloppen, of we zeggen die baan zelfs op om helemaal zelfstandig aan de slag te gaan.

De cijfers liegen niet. Het aantal ZZP’ers in de vier grote steden in Nederland is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld naar 165.000, schreef Het Parool.

Bakken met geld zal niet iedereen verdienen met zo’n freelance-carrière. Hoewel je met een beetje een lekker netwerk en ‘n paar goeie klussen in de meeste branches meer overhoudt dan wanneer je voor een baas werkt, zijn veel freelancers niet per se uit op een dikke bankrekening. Een koophuis en een dure auto voor de deur waren ooit graadmeters van welvaart, maar steeds minder millennials hechten daar nog waarde aan. We streven niet meer zo nodig naar materialistische rijkdom en stabiliteit. Veel belangrijker zijn zaken als flexibele werktijden, geluk en financiële en geografische onafhankelijkheid.

Zélf regelen

Kersverse freelancers Kiki Calis (creative producer & projectmanager) en Kim Trotz (creative & copywriter) kunnen dat beamen. Beiden besloten in 2017 hun vaste baan op te zeggen. “Superspannend was dat,” vertelt Kiki (26). “Maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik zelfstandig aan de slag wilde en ik ben het afgelopen jaar steeds meer naar dat gevoel gaan luisteren. Nu ik genoeg ervaring heb opgedaan bij voorgaande banen, weet ik op welk netwerk ik kan terugvallen.” Het bleek de beste keuze ooit. “Ik heb nul saaie dagen, ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind en daarvoor mag ik ook nog eens een factuur uitsturen.”

Bovendien verschuift de markt zodanig dat het voor ondernemers en freelancers steeds makkelijker is om de zekerheid te ervaren van een vaste baan. Of beter: die vastigheid is steeds minder nodig. Een huis kopen als ZZP’er is lang niet meer onmogelijk, zaken als zwangerschapsverlof zijn gewoon aan te vragen, een verzekering regel je via een broodfonds en een pensioen door slim cryptocoins in te kopen.

Hoogleraar Duurzaamheid en Transitie Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit in Rotterdam verdiepte zich hierin. Lang leefden we in een top-down samenleving, maar nu zijn we op weg naar een meer horizontaal systeem. We regelen de boel gewoon zélf. De economie gaat meer en meer draaien om samenwerken. We verschuiven van massaproductie, naar maatwerk en niet het aanbod, maar de vraag staat centraal. De macht komt daarmee automatisch te liggen bij wie slim, snel en voortdurend kan inspringen op grote veranderingen, aldus Rotmans. Niet alleen leuk en heel chill om te doen waar je blij van wordt dus, het is ook nog eens verstandig om mee te kunnen in een veranderende arbeidsmarkt.

“Als ik alleen al kijk naar mijn eigen vriendengroep, is een kwart zelfstandig of heeft een eigen bedrijfje opgestart in de afgelopen drie jaar,” zegt ook Kiki. “Het leuke is dat ik merk dat ik veel mensen om advies kan vragen. Over hoe ik het financieel en qua verzekering het beste kan aanpakken bijvoorbeeld. Zo kun je zaken regelen met mensen die je via via kent en dus echt kunt vertrouwen. Dat werkt heel lekker én heb je geen grote, moeilijke instanties voor nodig.”

Het toffe van freelancers is dat ze altijd aan zijn om mee te werken aan iets cools

Nieuw netwerk

Enige minpuntje van freelancen of ZZP’en? Beslissingen nemen, fouten maken en onzekerheden overwinnen doe je grotendeels in je uppie. Maar ook dat lijkt zich vanzelf op te lossen. Kim (26): “Kiki en ik realiseerden ons hoe fijn het is om met anderen te kunnen sparren. De leukste klussen komen bovendien ook uit een goed, breed netwerk. We konden zelf geen platform vinden dat bij onze interesses aansloot en daarom dacht we: waarom gaan we dit niet zelf organiseren? Om te beginnen met een goeie nieuwjaarsborrel waar freelancers elkaar kunnen leren kennen, en proosten op een nieuw jaar vol dikke vette projecten.”

Aan de enorme respons en het enthousiasme merken Kiki en Kim hoeveel behoefte hieraan is. “Het toffe van freelancers is dat ze altijd aan zijn om mee te werken aan iets cools. En dus organiseren we dit event samen met het hele netwerk. Iedereen wil input leveren. Van locatie, tot sprekers en zelfs de hapjes en drankjes konden we via via regelen.”

Voor wie het trouwens allemaal nog een beetje spannend vindt om de stap naar freelancen te zetten, heeft Kiki een tip. “Toen ik wist dat ik deze kant op wilde, besloot ik mijn vaste baan naar vier dagen per week terug te schroeven. Zo had ik een dag in de week de tijd om alvast wat dingen op te zetten. Daardoor waren de scherpe randjes er al een beetje vanaf en kon ik eigenlijk meteen aan de slag toen ik mijn baan opzegde.”

Op donderdag 25 januari organiseren Kiki en Kim hun eerste freelancers-event in Merkspace Herengracht. Tijdens ‘Q1: The Freelance New Years Borrel’ vieren ze het freelance-schap en proosten op “een nieuw, gezond, f*cking fantastisch jaar vol dikke, vette, bijzondere projecten.” Bij zijn? Je kunt je hier aanmelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe freelancen langzaam de nieuwe standaard wordt
Sluiten