Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Nieuws 10 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Frankrijk gaat alle ontbossing in het land verbieden

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: Frankrijk gaat alle ontbossing verbieden.

Het is de bedoeling dat tegen 2030 alle import van soja, palmolie, hout en andere producten die te maken hebben met ontbossing, ofwel het vernietigen van bossen, verboden worden. Parijs verhoogt daardoor de druk op de Europese Unie om met een gelijkaardig plan te komen. En dat is goed nieuws waar we graag onze dag mee willen beginnen.

Verbod tegen ontbossing in 2030

In Europa zijn we veel schuldiger aan de ontbossing dan dat we misschien denken. De Europese import van landbouwproducten is namelijk verantwoordelijk voor meer dan een derde van de ontbossing. Deze nieuwe Franse regel (die is voorgesteld door het Franse ministerie van Leefmilieu) geldt dan eigenlijk ook als voorbeeld voor andere landen in Europa. Ook wil Franse ministerie van Leefmilieu handel gaan gebruiken om de economische ontwikkeling in armere landent te ontkoppelen van houtkap.

In Nederland zouden we trouwens een prima opvolger zijn van Frankrijk. Ons land is wereldwijd de tweede exporteur van landbouwgewassen. Onder meer ook door de handel in de bovenstaande gewassen. Via de Rotterdamse havens komen deze het land in om weer verhandeld te worden.

Goed nieuws: Noorwegen is het eerste land dat ontbossing verbiedt

Waarom is dit verbod goed voor ons?

De Europese Commissie ligt onder steeds meer druk vanuit de Europese hoofdsteden. Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen hebben eerder al aangegeven dat zij zitten te wachten op een actieplan voor alle landen in de EU om ontbossing tegen te gaan.

En dit is niet alleen goed omdat we zo meer groen in de wereld behouden, Frankrijk wil namelijk bedrijven gaan helpen om hun eigen doelstellingen te halen en de import van producten te verminderen die met het vernietigen van bomen te maken hebben.

Meer goed nieuws over de natuur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Frankrijk gaat alle ontbossing in het land verbieden
Sluiten