Kiara Louis
Kiara Louis Mind 24 apr 2018

Even geen focus? Deze geur maakt je productiever (volgens de wetenschap)

Bij productiever werken denk je al gauw aan een goede planning, voldoende motivatie en een opgeruimd bureau. Maar er zijn meer dingen die een positieve invloed kunnen hebben op je productiviteit. En je zou het misschien niet verwachten, maar daar hoort geur ook bij. En wel de geur van een kruid dat iedereen allang kent: rozemarijn. Dit Italiaanse kruid is heel lekker in je spaghettisaus, maar kan ook op cognitief gebied veel betekenen. Dat blijkt uit een studie waarvoor 20 mensen werden onderzocht. Deelnemers werden blootgesteld aan verschillende hoeveelheden 1,8-cineool, wat ook het hoofdcomponent is van rozemarijn.

Productiever door rozemarijn

Wat bleek: hoe meer 1,8-cineool mensen in hun bloed kregen na het inademen, hoe scherper en sneller ze waren bij de cognitieve testjes die ze daarna moesten doen. De onderzoeker legt uit: ‘Voor het eerst hebben we kunnen aantonen dat de resultaten van de cognitieve tests duidelijk in verband staan met de concentratie 1,8-cineool, wat voorkwam uit rozemarijnaroma. We zagen niet alleen een verhoogde prestatie, maar ook een betere concentratie.’

1,8-cineool is trouwens ook te vinden in andere aromatische planten, zoals salie en eucalyptus. Kun je de geur van rozemarijn niet zo waarderen, dan kun je dus ook wat salie neerzetten bij je werkplek om productiever te worden.

Dit vind je vast ook interessant: De geur van een geliefde kan je stresslevels verminderen (ja, echt).

 

Huisplanten

Ben je überhaupt geen fan van kruiden, dan is het misschien fijn om te weten dat ook kunnen huisplanten je wat slimmer kunnen maken. Uit een ander experiment bleek namelijk dat de deelnemers die werkten in een kamer met planten, een betere concentratie hadden dan mensen die in een kamer zonder planten werkten. Dat komt niet door de geur, maar meer door de planten zelf: jezelf blootstellen aan natuurlijke omgevingen heeft een positief effect op je aandachtsvermogen. Ook een rondje door het park helpt, schreven we al eerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Even geen focus? Deze geur maakt je productiever (volgens de wetenschap)
Sluiten