Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 3 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Fish Free February: waarom je deze maand vis wilt laten staan (én de alternatieven)

Je leest het goed; na Veganuary is ook het heuse Fish Free February in het leven geroepen. De naam verklapt het al, maar deze challenge daagt je uit om de gehele maand februari (die toch al iets korter is dan een gemiddelde maand) uit om producten die komen vis te laten staan. Waarom? Of eigenlijk: waarom niet?

Misschien heb je nog niet zo lang geleden de Netflix-documentaire Seaspiracy gezien. Zo niet, dan raden we je zeker aan om hem eens te kijken, het zal je kijk op de ‘schattige’ visindustrie doen veranderen en je laten nadenken over de keuzes die je maakt in de supermarkt.

We schreven eerder over hoe Seaspiracy op Netflix de gevaren van visvangst voor mens en milieu in kaart brengt en over de schokkende duistere wereld achter de visindustrie (die alles behalve schattig is).

Fish free: waarom?

Enfin, nog even een kleine recap over de visindustrie en waarom een gezonde oceaan zo belangrijk is voor het leven op aarde. De visserijen en vooral het overvissen heeft een gigantische impact op de ecosystemen, ook boven water. Sterker nog: het hele ecosysteem is afhankelijk van het leven in de oceaan.

Zo’n 93 procent van het broeikasgas CO2 (dat zorgt voor de opwarming van de aarde) is opgeslagen in waterplanten. Door het (over)vissen en de gigantische netten die over de zeebodem komen (en zo alle vis te pas en te onpas meenemen), maken deze planten kapot waardoor CO2 vrijkomt.

World Ocean Day: 5x oceaanvriendelijke kledingmerken

Ter illustratie: jaarlijks worden er wereldwijd ongeveer 2,7 biljoen vissen gevangen en elke minuut 5 miljoen vissen worden gedood. Dat klinkt al veel, maar helemaal als je weet dat 40 procent van alle visvangst ter wereld niet wordt gebruikt, verspild of niet verantwoord.

We verliezen dus niet alleen veel vissen uit de oceaan worden gegeten en fungeren als voeding, maar ook vissen die worden gevangen maar waar vervolgens niets mee wordt gedaan. En dat terwijl we vissen en een gezonde oceaan juist hard nodig hebben voor een gezonde planeet, die we weer nodig hebben om erop te kunnen blijven leven.

We hebben vissen en de oceaan hard nodig

Wereldwijd worden er momenteel per uur door de visindustrie 30.000 haaien gedood, tenminste waar de statistieken van zijn. Deze worden onder andere gedood voor haaienvinnensoep, en worden vervolgens zonder vinnen terug de zee in gegooid.

Het doden van deze dieren – die bovenaan de voedselketen staan – hebben grote gevolgen voor de rest van het gehele ecosysteem. Hoe? Haaien, maar eveneens dolfijnen, zijn belangrijk voor de bemesting van fytoplankton. Deze vis is ontzettend goed in het absorberen kooldioxide. Dé veroorzaker van de opwarming van de aarde.

Good News: Portugal bouwt het grootste Marine Reserve

Sterker nog: fytoplankton absorbeert 4 keer (!)  zoveel kooldioxide als het Amazonewoud. Wel 85 (!) procent van de zuurstof die wij inademen, komt hier vandaan.

Met andere woorden: we hebben de zee mét haaien en vissen nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een zee zonder vissen, betekent minder vissenpoep en minder voeding voor het koraal. En een koraal dat niet meer leeft, zorgt weer voor meer vrijlating van CO2…

Zo kun je ermee aan de slag

Het zijn berichten om sip van te worden, maar het is helaas wel de waarheid. In plaats van verdrietig te worden of het probleem te negeren, kun je het ook omzetten tot iets positiefs. Je voedingskeuzes bijvoorbeeld bewuster maken. En dat is nog leuk ook!

In gesprek met Martine Geijsels over de helende werking van de oceaan

Je hoeft namelijk heus niet rigoureus plantaardig te eten en vis voor altijd te laten staan, maar we dagen je wél uit je keuzes bewuster te maken. Wat eet ik, waarom en waar komt het vandaan?

Doe mee aan Fish Free February

Daarom is Fish Free February in het leven geroepen: een perfecte uitdaging om een maand lang vis geheel te laten staan en te kijken hoe je het ervaart en hoe je het in je leven kunt implementeren.

En dat wordt een stuk makkelijker met BEDROCK’s heerlijke vega én vegan gerechten (die we elke vrijdag delen, speciaal gemaakt door ons culinaire zusje Culy). We delen alvast een paar van onze favorieten:

Skip visolie ga voor algenolie: een stuk efficiënter

Maar er is meer. Bij BEDROCK staan we voor gezond, bewust en duurzaam leven, en schrijven met regelmaat over health, voeding en sport. Daarom regelmatig ook over het nemen van supplementen, waaronder omega-3 vetzuren. Deze helpen namelijk de hersenfuncties, de opbouw van spieren, de gezondheid van je hart en kunnen de symptomen van angst en depressie verminderen.

Nu is het algemeen bekend dat omega-3 vetzuren voornamelijk worden gehaald uit visolie, waarvoor vissen worden gebruikt. Dat is omslachtig, overbodig en doodzonde, omdat vissen de omega-3 vetzuren namelijk weer uit algen halen die de omega-3 produceren.

Lees ook: Vergeet visolie: dit is waarom je vanaf nu dagelijks algenolie wilt slikken

Momenteel is 25 (!) procent van de visvangst bestemd voor het produceren van visolie. Dat kan een stuk sneller, dier- en milieuvriendelijker dus: slik algenolie. Daarmee voorkom je overigens ook direct het gevaar op toxische stoffen uit vissen zoals kwik, dioxines en pcb’s. Win-win dus!

Dit zijn een aantal van onze favorieten:

Toch zin in vis?

Wie de vis toch niet kan of wil laten liggen, hoeft zich geen zorgen te maken, want net als de markt voor vleesvervangers is de markt voor visvervangers zich ook steeds meer aan het uitbreiden.

De ontwikkelingen op het gebied van plantaardige alternatieven voor vis gaan gigantisch snel. We deelden al eerder de plantaardige alternatieven voor vis en schaaldieren. Zo hoef je de vissentatie niet te missen, zonder dat je bijdraagt aan de beschadiging van de oceaan.

Doe je mee aan Fish Free February? Deel je bevindingen met ons via Instagram of in een mail. Vinden we leuk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️