Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Planeet 4 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

In Fire in Paradise op Netflix vertellen overlevenden van de dodelijkste bosbrand in Californië

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer tippen we Fire in Paradise, een confronterende documentaire over de gevolgen van een dodelijke natuurramp.

Het is najaar 2018: California wordt geteisterd door de meest dodelijke bosbranden die de staat ooit heeft gekend. De bosbranden maakten in totaal 85 dodelijke slachtoffers en nog steeds zijn 11 personen vermist.

Fire in Paradise op Netflix

Beeld je in dat een helderblauwe lucht plots in 20 minuten oranje kleurt van de rookwolken. Dat je in de auto zit en dat de bossen rondom de weg plots in vuur en vlam staan. Iedereen beseft meteen dat er iets heel, heel ernstigs aan de hand is.

Must read: Hittegolf in 35 landen: het keiharde resultaat van de opwarming van de aarde?

Maar wat kan je daar tegen doen, als de natuur de bovenhand heeft en zichzelf vernielt aan een razendsnel tempo? Dat is wat er aan de hand was in Californië.

Emotionele impact

Fire in Paradise is een emotionele docu die laat zien wat de impact is van een catastrofale natuurramp. Brandweermannen, politiemannen en leraren uit de buurt vertellen over de snelheid waarmee de oncontroleerbare branden hun leefgebied hebben verwoest.

Lees ook: Wat je moet weten over de bosbranden in het Amazonegebied en hoe jij kunt helpen

Niet alleen was de impact op de natuur uitzonderlijk groot, ook de emotionele impact van zo’n dodelijke bosbrand is enorm. In Nederland leven we – wat bosbranden betreft – in weinig risicovol gebied (al kunnen er natuurlijk overal ter wereld, op onverwachte momenten rampen uitbreken). We staan daarom amper stil bij de emotionele impact van de bosbranden elders ter wereld, zoals de huidige bosbranden in Australië.

Net daarom is het goed om af en toe herinnerd te worden aan hoe goed we het wel niet hebben. We hebben hier immers héél wat om dankbaar voor te zijn.

Bekijk de volledige trailer hier:

Meer op Netflix?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In Fire in Paradise op Netflix vertellen overlevenden van de dodelijkste bosbrand in Californië
Sluiten