Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn News 7 sep 2020

Good News Monday: Fins dorp beloont milieuvriendelijk gedrag met taart

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: een dorp in Finland beloont milieuvriendelijk gedrag met onder andere gratis taart.

Dat klink wat vreemd, maar zo gek is het idee nog niet. Sterker nog: wij zijn groot fan van een beloningssysteem op groen gedrag!

Fins dorp beloont milieuvriendelijk gedrag met gratis taart

In een klein Fins dorpje niet ver boven Helsinki, is door de lokale gemeente besloten milieuvriendelijk gedrag te belonen. Maar hoe doe je dat? En waarmee beloon je? En hoe weet je überhaupt wanneer iemand milieuvriendelijk leeft?

Om die data te achterhalen, is er een app ontwikkeld die de CO2-uitstoot van de gebruikers bijhoudt. Daarbij wordt dus voornamelijk gekeken naar hoe de gebruiker zich vervoert: per auto, met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets.

Voor het delen van hun informatie krijgen de gebruikers een CO2-quota van die week. En dát is waar het interessant wordt.

Ook lezen: Trend gespot: milieuvriendelijker leven populairder dan stoppen met roken

Virtuele euro’s’

Ziet de app dat jouw uitstoot zó laag is, dan krijgen je als groendenker de rest uitbetaald in ‘virtuele euro’s’. Deze virtuele munteenheid kan je zelf besteden bij een aantal instanties en zaken.

Je kan de virtuele euro’s uitgeven aan buskaartjes, fietslichten, je krijgt er toegang mee tot zwembaden. Én, je kan er koffie en taart mee kopen in een lokaal café.

Op die manier wordt er gestimuleerd de fiets of het openbaar vervoer te pakken in plaats van de auto. Hoe tof? Doe ons zo’n systeem!

Meer goed nieuws

 

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Good News Monday: Fins dorp beloont milieuvriendelijk gedrag met taart
Sluiten