Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 6 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Go Finland: de Finse regering maakt partnerverlof even lang als zwangerschapsverlof

In Finland krijgen kersverse vaders 7 maanden betaald partnerverlof. Dat is bijna een verdubbeling van de bestaande regeling en houdt in dat het partnerverlof even lang duurt als het zwangerschapsverlof. De Finse regering hoopt zo gendergelijkheid te bevorderen.

Ter vergelijking: sinds 1 januari 2019 krijgen partners in Nederland één werkweek betaald verlof na de geboorte van hun kind…

Eerlijke verdeling zorgtaken en gelijke beloning

De Finse regering noemt het een ‘radicale hervorming’ om gendergelijkheid te bevorderen. Volgens de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Aino-Kaisa Pekonen, zou een langer partnerverlof zorgen voor een eerlijkere verdeling van zorgtaken, en daardoor uiteindelijk voor een gelijke beloning voor gelijk werk.

In veel landen wordt namelijk nog steeds de vrouw als primaire caretaker gezien. Het is dan ook vaak de vrouw die minder gaat werken bij de komst van een kind. Dit heeft een negatieve invloed op het loon van vrouwen en niet alleen als ze minder werken.

Lees ook: Een ode aan alle huisvaders

Ook als ze weer fulltime aan de slag gaan, hebben ze een achterstand op mannen die geen onderbreking in hun carrière hebben gehad. De Finse regering verwacht dat de gelijkere verdeling van het verlof dit verschil kleiner zal maken, of wellicht zelfs helemaal zal laten verdwijnen.

Meer voordelen aan uitgebreid partnerverlof

Daarnaast is een uitgebreid partnerverlof ook goed voor de ontwikkeling van het kindje. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een betrokken vader de emotionele, cognitieve en sociale ontwikkeling van een kindje bevordert. Ook de band tussen de vader en het kind wordt versterkt.

Must read: Dit kunnen we leren van IJsland (het land met al 9 jaar de meeste gendergelijkheid)

De Finse maatregel moet ten slotte het teruglopende geboortecijfer weer op laten lopen. In landen als IJsland en Zweden is te zien dat een socialere verlofregeling het aantal geboortes ten goede komt.

Hoe zit dat in Nederland?

Ook in Nederland wordt het partnerverlof (geboorteverlof is de officiële benaming) uitgebreid, al is dit niet te vergelijken met de 7 maanden in Finland. Vanaf 1 juli 2020 krijgen partners van vrouwen die zijn bevallen in het eerste halfjaar vijf weken betaald verlof. Maar let op: dit is tegen 70 procent van hun loon.

In Nederland kunnen beide ouders daarnaast ouderschapsverlof opnemen van 26 weken. Tijdens dit verlof heb je geen recht op salaris. Hierdoor maakt slechts 11 procent van de vaders gebruik van deze regeling. Werkende vaders willen wel meer betrokken worden bij de zorg van hun kind, maar vaak durven ze het ouderschapsverlof niet aan te kaarten op hun werk. Soms krijgen ze zelfs te horen dat ‘het niet bij de bedrijfscultuur past’.

Bovendien is een groot gedeelte van de werkende vaders bang dat ze het niet kunnen betalen. 26 weken geen salaris hakt er natuurlijk goed in. Nee, wat dat betreft doen Scandinavische landen als Finland het stukken beter.

De Finse regering, die bestaat uit een coalitie van vijf partijen met elk een vrouw als partijleider, kondigde tijdens het aantreden afgelopen december al aan dat het bereiken van gendergelijkheid een prioriteit zou zijn in het beleid. Premier Sanna Marin stelde onlangs tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos dat maatregelen nodig zijn, omdat gelijkheid “niet uit zichzelf ontstaat”.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje WorkJuice.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Go Finland: de Finse regering maakt partnerverlof even lang als zwangerschapsverlof
Sluiten