Weekendtip: deze fashion show van plastic rietjes wíl je zien

Bij een bewust leven hoort volgens ons ook een gelukkig leven. Lekker eten, drinken, reizen en events bezoeken doen wij dan ook al te graag. Daarom delen we regelmatig leuke weekendtips met een vleugje duurzaamheid. Dit keer: een fashion show in Amsterdam van kledingstukken gemaakt van (overgebleven) plastic rietjes. 

Vorig jaar kwam IamStrawless al met een te toffe campagne waarbij de initiatiefnemers Amsterdam rietjesvrij wilde maken. Want zeg nou zelf: een rietje gebruik je – zeg – 5 minuten en blijft daarna jaren rondzwerven op de aarde. Zonde, niet?

3 miljard rietjes per jaar in Nederland

Dit jaar kozen de plastic fighters voor een andere aanpak met hun campagne. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar wat doe je met de rietjes die er al zijn? Een modeshow van maken, is wat het team van IamStrawless gedacht moest hebben. Ze sloegen de handen ineen met het Fashion Hotel (in Amsterdam) en stelden verschillende fashion designers (bekend en onbekend) de vraag of ze van de meest gekke plastic voorwerpen en rietjes ontwerpen wilden maken. Zo gezegd zo gedaan.

Het duurzame modemerk Unrobe komt met een stijlvolle vuilnismannenlijn én is zero waste

Die rietjes zijn natuurlijk niet speciaal gemaakt voor de fashion show, maar zijn gedoneerd uit de horeca. Restaurants, cafés en bars schrapten hiervoor (en hopelijk voor altijd!) hun rietjes. En dat werd hoogtijd, want wist je dat in de horeca en thuis, we in Nederland zo’n 3 miljard rietjes per jaar gebruiken? Yup. Puntje van verbetering dus. En écht nodig heb je die rietjes nou ook weer niet, toch? Er zijn inmiddels leuke alternatieven voor als je je cocktail of G&T echt liever met een rietjes drinkt.

Statement met plastic op de catwalk

Dat de modewereld flink aan het veranderen is, kunnen we niet meer om heen. En dat is maar goed ook, de mode-industrie is namelijk één van de vervuilendste industrieën ter wereld (onder andere door watergebruik en CO2-uitstoot). De Fashion Week in Los Angeles is nu 100 procent vegan (geen leer dus), het ene duurzame modemerk na het andere popt op, grote modehuizen ontwerpen duurzame collecties en wordt er mode gemaakt van plastic (afval).

Lets save the world on cocktail at the time

En bij die laatste kan jij bij zijn! Vanavond in het WestCord Fashion Hotel in Amsterdam van 19.00u tot 22.00u. De entree is helemaal gratis, de krijgt hapjes en drankjes (zonder rietjes uiteraard) van het huis, er wordt muziek gedraaid én er is een heuse afterparty.

Leuk feitje: tijdens de show kan je stemmen op de modeontwerpen en worden er 10 stukken uitgekozen. Deze zijn later te bewonderen in het Fashion Hotel. Mocht je verliefd worden op een ontwerp, dan kan je deze kopen. Een deel van de opbrengst gaat naar IamStrawless om hun doel te ondersteunen en de movement voort te zetten. Bekijk het evenement hier.

Wie zegt dat het redden van de wereld alleen maar serieus moet zijn? Let’s save the world one cocktail at the time!

Benieuwd naar duurzame mode?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Weekendtip: deze fashion show van plastic rietjes wíl je zien
Sluiten