Hoe je met een familieopstelling antwoord kunt krijgen op levensvragen

Wanneer je aan jezelf wilt werken of vastzit in bepaalde patronen, kun je aankloppen bij een psycholoog. Of je kunt het over een andere boeg gooien en een familieopstelling doen. Dit klinkt je wellicht wat vreemd in de oren. Maar het is simpel gezegd een alternatieve vorm van psychotherapie waarmee je in korte tijd antwoord op levensvragen kunt krijgen.

De grondlegger van de familieopstelling is de inmiddels 93-jarige Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Het idee achter deze door hem geïntroduceerde werkvorm is dat onze familie en voorouders een veel grotere rol in ons leven spelen dan we vaak beseffen.

Tijdens een sessie breng je een vraagstuk in waar je helderheid over wilt krijgen. Door middel van het opstellen van gevoelens of personen, krijg je met behulp van de therapeut duidelijk hoe jij je tegenover het opgestelde onderwerp verhoudt. Eventuele knelpunten kun je erdoor herkennen, erkennen en zelfs wegnemen.

Waarom danstherapie een krachtige behandelmethode is (voor tal van problemen)

Hoe werkt een Familieopstelling?

Matthijs Anthonisse (36) geeft Familieopstelingen vanuit zijn praktijk in Vlissingen en begeleidt eveneens groepssessies door het hele land. Hij vertelt dat je tijdens een opstelling werkt met een zogezegd ‘wetend veld’. “Je kunt als mens dingen met je zintuigen ervaren, maar ook met je gevoel. Het wetende veld is dus eigenijk je intuïtie, waarop ingespeeld wordt tijdens een sessie.”

Hij legt uit dat een sessie bestaat uit een vraagsteller, representanten en een therapeut. “De vraagsteller komt met een bepaald thema of bepaalde blokkades die hij telkens tegenkomt in zijn leven. Dit hoeft niet alleen over familiaire onderwerpen te gaan, maar kan ook over bijvoorbeeld geld, relaties, succes of trauma gaan. Het thema wordt tijdens een sessie opgesteld.”

Matthijs vertelt dat de vraagsteller vervolgens de representanten koppelt aan bepaalde gevoelens of familieleden, die de elementen in zijn vraagstelling representeren. “De representanten tunen eigenlijk in het onderbewuste van de vraagsteller in. Het is een hele mooie manier om allerlei zaken die jou onbewust aansturen naar voren te brengen, om daar snel inzicht in te krijgen en ze vervolgens aan te pakken en op te lossen.”

 

Therapie met Virtual Reality, werkt dat?

Diepe blokkades doorbreken

Volgens Matthijs kan cognitieve therapie ook heel goed werken, maar hij heeft gemerkt dat daarbij diepe blokkades lastiger aangeraakt kunnen worden. “Soms blijven mensen jaren in therapie, zonder het gevoel te hebben verder te komen. Het mooie met opstellingen is dat je direct naar de kern gaat. Je bent niet met je hoofd maar met gevoel bezig, waardoor je direct bij de pijnpunten komt.”

Het is afhangend van het thema hoeveel sessies er nodig zijn. Zo zijn er bepaalde levensthema’s waaraan je kunt blijven werken en waarin je je hele leven kunt blijven groeien. Maar Matthijs legt uit dat er ook andere thema’s zijn die klaar zijn om losgelaten te worden. 

“Als je daar door middel van een opstelling inzicht in hebt gekregen is het eigenlijk direct opgelost en kun je het laten gaan. Dan vindt er een doorstroom in je lichaam plaatst, waardoor ook oude patronen doorbroken kunnen worden. En daarvoor in de plaats creëer je dan een ander, positief patroon.”

Krachtige therapievorm

De kracht van Familieopstellingen ervoer Matthijs toen hij als twintiger zelf een opstelling deed. Hij vertelt openhartig over zijn eigen eerste ervaring, ter illustratie van de nog ietwat onbekende therapievorm. Het thema dat hij destijds opstelde was de enorme afstand die hij van jongs af aan voelde bij zijn vader.

“Ik veroordeelde mijn vader en beschuldigde hem ervan dat hij mij niet zag voor wie ik was en vaak heel afstandelijk deed. Maar door dit gevoel op te stellen, kwam ik erachter dat ik deze gevoelens onbewust van mijn moeder had overgenomen. Pas toen ik dat erkende heb ik mijn vader voor het eerst écht kunnen toelaten in mijn leven.”

Wil je een keer een sessie doen met Matthijs? Op zijn website kun je de eerstvolgende data van groepsessies vinden of een persoonlijk consult boeken.

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Hoe je met een familieopstelling antwoord kunt krijgen op levensvragen
Sluiten