Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Betere wereld 1 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze fabriek in Amsterdam zet plastic om in brandstof

De haven van Amsterdam is binnenkort een fabriek rijker. En niet zomaar eentje, maar een fabriek die het voor elkaar weet te krijgen om niet-recyclebaar plastic om te zetten in brandstof. Daar worden we bij Bedrock heel enthousiast van! Bin2Barrel is begonnen met het bouwen van een fabriek die niet-recyclebaar plastic weet om te zetten in heuse brandstof. Op die manier krijgen deze niet-nuttige stoffen (zoals plastic tasjes en plastic verpakkingen die uit meerdere lagen bestaan) toch nog een nuttige toepassing. Het gaat dan om plastic tasjes die al zo vaak zijn gerecycled dat ze niet meer in aanmerking komen voor nieuwe recycling. Nu worden die verbrand door afvalverwerkers. Puur en alleen omdat er geen andere manieren zijn om dit plastic alsnog opnieuw in te zetten.

Minder CO2-uitstoot

Door de bouw van de fabriek bespaart Bin2Barrel 57.000 ton CO2-uitstoot per jaar. Van het plastic maakt de fabriek een duurzaam alternatief voor reguliere transportbrandstoffen dat geschikt is voor allerlei sectoren. Voor nu richt Bin2Barrel zich nog op de verkoop van de brandstoffen aan de scheepvaart.

Dit wil de EU aan ons plastic-beleid veranderen (en dat is nodig ook)

De fabriek zal waarschijnlijk eind 2018 van start gaan en gaat heel wat brandstof produceren. Uit 35.000 ton plastic wordt dertig miljoen liter brandstof gewonnen dat net zo duurzaam is als biodiesel. Het plastic komt van Nederlandse afvalinzamelaars en -verwerkers.

Plastic-to-fuel

Bin2Barrel is een Nederlandse onderneming die zich hard maakt voor zogenaamde ‘plastic-to-fuel’-projecten. De fabriek wordt gestart in samenwerking met de Amsterdamse haven en samen dragen de partijen zo bij aan duurzame energietransitie. En extra tof: de fabriek is de eerste van zijn soort over de hele wereld!

Dit vind je misschien ook interessant:

Wil je nog meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze fabriek in Amsterdam zet plastic om in brandstof
Sluiten