Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 18 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

De fabels over recyclen voor eens en altijd ontkracht

Het is vandaag Wereld Recycle Dag, de dag waarop er extra aandacht wordt gevraagd voor recycling. Ook kijken we naar hoe belangrijk het is dat we afval hergebruiken en niet simpelweg verbranden of dumpen in de oceaan. Een mooi moment dus om de fabels met bijbehorende feiten over recyclen en afval scheiden op tafel te leggen!

Want helpt afval scheiden nou echt? Is nascheiding niet net zo effectief bij het recyclen? En kunnen grote bedrijven niet veel beter scheiden dan kleine huishoudens? Tijd om alle mythes voor eens en altijd van tafel te vegen!

Fabel: na het scheiden gaat het weer op één hoop

Er zijn mensen die denken dat afval scheiden geen nut heeft, omdat het afval uiteindelijk weer op één hoop terecht zou komen. Dit is een fabel, lezen we op Milieu Centraal. Het is namelijk goedkoper voor afvalverwerkers om gescheiden afval te verwerken.

Het klopt wél dat er soms ladingen aan ingezameld afval worden afgekeurd. Dit komt omdat er dan afval bij zit dat er niet in hoort. Het is dus onze taak om zorgvuldig te zijn en geen plastic weg te gooien bij het oud papier, om maar een voorbeeld te noemen.

Let op! Deze dingen kun je niet recyclen (ook al dacht je misschien van wel)

Fabel: nascheiding is net zo effectief

Ondanks dat de technieken voor nascheiding steeds beter worden, is dit ook een fabel. Scheiden bij de bron is voor de meeste soorten afval nog steeds de meest effectieve methode, lezen we op Wastenet. Papier, glas, textiel en gft-afval wordt onbruikbaar als het bij het restafval terecht komt en is dan niet meer te recyclen.

Neem bijvoorbeeld papier en karton: als dat nat wordt, gaat het schimmelen. De houtvezels kunnen dan niet meer gebruikt worden voor nieuw papier. Gft tussen het restafval blijft aan ander afval plakken en is vervuild met bijvoorbeeld kleine stukjes plastic. Scheiden is dus echt nodig om te kunnen recyclen.

Beiden: bedrijven met veel afval kunnen veel beter scheiden dan huishoudens

Dit is feit en fabel. Het is waar dat bedrijven veel afval veroorzaken en dat zij een grote verantwoordelijkheid hebben bij het afval scheiden. Het is dan ook verplicht voor bedrijven en wordt al massaal gedaan. Zo wordt in de industrie al 80 procent gerecycled en in de bouw en landbouw zelfs 90 procent.

Lees ook: De meest gemaakte fouten bij het scheiden van kantoorafval

Het idee dat we thuis maar een klein beetje afval produceren vergeleken met bedrijven en kantoren klopt niet. Volgens het CBS ligt het aantal kilo’s afval dat we per inwoner produceren al jaren boven de 550 kilo per jaar… Thuis afval scheiden is dus enorm belangrijk!

Fabel: afval scheiden om te recyclen is juist slechter voor het milieu

Als je afval scheidt, moeten er ook verschillende ritten worden gedaan voor alle verschillende soorten. Dat betekent meer CO-2 uitstoot. Toch is het een fabel dat afval scheiden en recyclen slechter is voor het milieu. Afval verbranden levert namelijk niet alleen extra CO-2 uitstoot op, het betekent ook nog eens verlies van grondstoffen.

Afval scheiden en recyclen kost meer dan het oplevert

Dit is een fabel. Het inzamelen van papier, glas, metaal en textiel levert juist geld op, waardoor de kosten van het inzamelen en verwerken naar beneden gaan. En alhoewel het inzamelen en recyclen van gft tot compost en andere bioproducten (nog) niet kostendekkend is, is het alsnog goedkoper dan verbranden.

Zelfs bij plastic – dat door de lage olieprijs goedkoper nieuw is dan gerecycled – is het inzamelen en sorteren toch kostendekkend. Dit komt omdat producenten van plastic verpakkingen meebetalen aan de recycling.

Bovendien is afval scheiden en recyclen natuurlijk enorm waardevol voor het milieu en levert het daarom dus enorm veel op. Neem aluminium als voorbeeld. Voor het winnen van aluminium is maar liefst 20 keer zoveel energie nodig als bij het omsmelten van oud aluminium. En de kwaliteit is hierbij zowel gelijk.

Je weet wat je te doen staat dus, netjes je afval sorteren en recyclen!

Meer over afval scheiden en recyclen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
De fabels over recyclen voor eens en altijd ontkracht
Sluiten