Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 17 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit heeft extreem weer te maken met mentale gezondheidsklachten

Laten we even terugblikken op de afgelopen maanden. Als er iets is wat juli en augustus heeft getypeerd, dan zijn het wel extreme weersomstandigheden. De ene week een hittegolf, de andere week subtropische regenbuien. En wat blijkt? Onze mentale gezondheid kan er zelfs onder te komen lijden.

Bracht je de zomer in Nederland door? Grote kans dat je hebt gevloekt tijdens een onverwachte regenbui op de fiets. En dat je een stadsstrandje opzocht tijdens één van de hittegolven. Wanneer het weer extreme gedaantes aanneemt, staan we er niet bij stil dat onze mentale gezondheid het hier best wel lastig mee kan hebben. Toch zouden we dat beter wel moeten doen, en dit is waarom.

Grootschalig onderzoek naar effect van extreem weer

Het was de Universiteit van York die op het idee kwam om te onderzoeken hoe extreme weersomstandigheden van impact zijn op mentale gezondheid. Ze vroegen aan 7525 inwoners van Engeland of hun huis de afgelopen 6 maanden werd beschadigd door extreme weersomstandigheden (zoals wind, regen, sneeuw of overstroming).

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom de argumenten van klimaatontkenners nergens op slaan (en hoe je dat bewijst)

Van de 7525 inwoners gaf 4,5 procent aan dat hun huis in het afgelopen halfjaar schade was opgelopen vanwege het weer. Daarnaast werd aan alle deelnemers gevraagd om een vragenlijst in te vullen over hun mentale gezondheidstoestand.

Extreem weer vs. mentale gezondheid: this is the deal

Op deze manier konden de onderzoekers dus nauwgezet achterhalen wat de link was tussen extreem weer en mentale gezondheidsklachten. De resultaten toonden aan dat de 4,5 procent wiens huis beschadigd werd door extreem weer, wel 50 procent meer kans hadden op een mentale gezondheidsstoornis dan de rest van de deelnemers.

Zelfs wanneer het ging om minimale schade aan het huis, was het negatieve effect op de mentale gezondheid duidelijk te zien. De onderzoekers leggen uit dat natuurlijke weerrampen leiden tot angst en trauma, wat op zijn beurt weer een voorloper is van mentale gezondheidsstoornissen.

Extreem weer vs. klimaatverandering: wat nu?

Helaas weten we inmiddels allemaal dat klimaatverandering alleen maar méér extreme weersomstandigheden als gevolg heeft. Laatst nog lichtte klimaatjournalist Jelmer Mommers het allemaal heel mooi toe in onze podcast.

Lees ook: Hittegolven door heel Europa: wat is de link met klimaatverandering en wat betekent het voor ons?

Al die ernstige stormen, overstromingen en hittegolven van de laatste tijd eisen dus niet enkel hun tol voor het Amazonegebied of voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor onze mentale gezondheid. In deze tijden van klimaatverandering is het daarom van groot belang om hier extra aandacht aan te besteden.

Wil jij je mentale gezondheid een boost geven? Dit zijn 4 manieren waarop yoga je mentale gezondheid verbetert. Ook deelden we eerder simpele self-care oefeningen waarmee je vandaag nog kan beginnen.

Meer lezen over mentale gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Dit heeft extreem weer te maken met mentale gezondheidsklachten
Sluiten