Bregtje Knaap
Bregtje Knaap Column 23 aug 2016

Exit eigen verantwoordelijkheid: ik moest weer bij mijn moeder wonen

Ik was weer terug bij mijn moeder en stiefvader thuis. Op de vertrouwde zolderkamer, die anderhalf jaar lang mijn plek was geweest na de scheiding met mijn ex, sliepen ze inmiddels zelf. Met wat spullen voor mijzelf en mijn zoontje in een weekendtas, installeerde ik me op de logeerkamer op de eerste verdieping. Het voelde als terug bij af. Alsof ik op de een of andere manier had gefaald.

De eerste paar dagen kon ik in bed blijven liggen. En dat deed ik. Want ik had helse pijnscheuten onderin allebei mijn voetbogen. Die waren namelijk overtraind geraakt doordat ik – van nature nogal sedentair en vreselijk a-sportief – in de weken daarvoor als een bezetene was gaan hardlopen en in mijn eentje urenlang was gaan wandelen.

Want dat is wat je te doen staat als je je niet fijn voelt: gaan bewegen. Lichaamsbeweging maakt dat je je beter gaat voelen als je niet lekker in je vel zit, zeggen ze toch, omdat je dan allerlei ‘happy’ hormonen en stofjes in je lichaam aanmaakt. Dat lees je in alle bladen en overal op internet, dus dat had ik gedaan. Maar op klaarblijkelijk verkeerd schoeisel en te fanatiek, met een pijnlijke blessure als resultaat.

Ik wilde echt niet meer op dat schoolplein staan, waar alle andere moeders direct aan me zouden zien dat het helemaal niet goed met me ging

Eenmaal bij mijn moeder en stiefvader droeg ik met een zucht van opluchting al mijn verantwoordelijkheden over. Ik hoefde even niets, nergens aan te denken of voor te zorgen, en dat was eigenlijk best lekker. Mijn moeder was lief en zorgzaam: ze kookte voor ons en ik kon onze gedragen kleding zo in de wasmand mikken. We kregen het fris gewassen en keurig gestreken terug.

Mijn stiefvader nam de taak op zich om mijn zoontje naar en van school te brengen en halen – ik wilde echt niet meer op dat schoolplein staan, waar alle andere moeders direct aan me zouden zien dat het helemaal niet goed met me ging. Mijn opdrachtgevers belde ik met de mededeling dat ik voorlopig helaas even niet kon komen werken omdat ik waarschijnlijk overspannen of burn-out was, of zo.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

De psycholoog, bij wie de wekelijkse gesprekken stroever en stroever verliepen omdat ik me niet door haar wilde laten helpen, had aangegeven dat ze mij niet verder kon behandelen en me in samenspraak met de huisarts doorverwezen naar een psychiater. De datum en tijd van het intakegesprek bij GGZ stonden al keurig genoteerd in de agenda die bij mijn ouders naast de telefoon lag. Ik hoefde er niet alleen heen: mijn moeder zou tzt met me meegaan.

Na een paar dagen vonden ze dat ik dat bed maar eens uit moest komen en wat moest gaan doen. Naar buiten, fietsen, wandelen, gaan lezen, schrijven, whatever. Mijn moeder kwam zelfs aanzetten met stiften en kleurpotloden en een stapeltje kleurboeken voor volwassenen: ze had in een of ander blad, vast de Libelle of de Margriet of de Happiness, gelezen dat dat hielp om te ontspannen als je erge stress had en was gelijk gaan kijken bij de Action. Ik sputterde tegen. Ik had compleet nergens zin in. En zeker niet in… kleuren?!

Meer lezen

Ik een depressie? No f*cking way!. En kleuren voor volwassenen: waarom kleurboeken niet alleen voor kinderen zijn.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Exit eigen verantwoordelijkheid: ik moest weer bij mijn moeder wonen
Sluiten